Vsetín získal historicky největší dotaci na vybudování Logistického centra odpadů

16. srpen 2005

Vsetín se zařadil mezi největší investory do ekologických staveb. Přednedávnem získal historicky největší dotaci k vybudování Logistického centra odpadů. Ze dvou set milionů korun městu Evropská unie a stát přispějí pětaosmdesáti procenty nákladů.

Spolu s projektem Čistá řeka Bečva se tak Vsetín dostává na evropskou špičku v přínosu pro životní prostředí. Starosta Jiří Čunek potvrdil, že centrum by mělo sloužit velké části obyvatel Vsetínska už od příštího roku. " Tím budeme řešit nejenom problém Vsetína, ale hlavně spádového území zhruba osmdesáti tisíc obyvatel, kdy na Bobrkách, což je zhruba tři kilometry za Vsetínem, vystavíme centrum," upřesnil starosta Čunek.

Vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jiří Trezner dodává, že důvodů pro vybudování Logistického centra odpadů bylo více. "Odpady jsou ekologickou záležitostí, na druhé straně ovšem spolu s chráněnou krajinnou oblastí Beskydy, včetně Valašska jako takového, nejdou moc dohromady." Zároveň ale Trezner uvádí, že do budoucna je to ta nejvýhodnější investice, kterou mohou provést, protože poplatky za ukládání bude stát neustále zvyšovat a tím nepřímo vyvíjet tlak na občana, aby třídil, a aby se snažil snižovat množství odpadu, které se odváží na skládku.

V centru bude možné zpracovávat recyklát, vybuduje se také nová linka, která může být i dvou, případně tří provozní a vedle ní vznikne sklad. " Předpokládáme, že množství odpadu, které bude vyrecyklováno, se bude jevit pro odběratele jako zajímavé po ekonomické stránce, to znamená, že se můžeme stát významnými partnery," doplnil vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jiří Trezner.

autor: rv
Spustit audio