Vrstvený koláč se třemi náplněmi od Jany Kučerové z Prahy vybojoval druhé místo

Může to znít divoce, ale spojení makové, tvarohové a jablečné náplně do jednoho koláče funguje skvěle. To se zalíbilo i porotě a Janě Kučerové z Prahy za kynutý vrstvený koláč udělila druhé místo v Pochoutkovém roce 2018. Paní Kučerovou výhra zaskočila natolik, že z ní vylétlo překvapením i ostré zvolání v publiku.

Lídin vrstvený koláč

Ingredience na těsto:
600 g polohrubé mouky
250 ml mléka
25 g droždí
150 g rozpuštěného másla nebo Hery
90 g cukru
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Všechny ingredience včetně droždí (kvásek se předem nedělá) vložíme do mísy a v robotu se cca 10 minut vše promíchá. Vypracujeme hladké těsto, posypeme ho troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, které vyválíme na obdélníkové pláty velikosti plechu.

Plech předem vymažeme máslem. Na dno položíme první plát těsta a potřeme ho makovou náplní. Na ni položíme další plát těsta, na něj druhou vrstvu – tvarohovou, znovu dáme další plát a na něj rozetřeme náplň jablečnou. Poslední plát těsta potřeme vajíčkem a posypeme sekanými ořechy. Pečeme na 180 stupňů asi 50 – 60 minut.

Maková náplň

200g máku
150 g cukru
300 ml mléka
2 lžíce rumu
20 g strouhanky (pokud je mák řídký)

Postup:

Do kastrůlku nasypeme mletý mák, zasypeme ho cukrem, promícháme, přidáme mléko a vaříme za stálého míchání 7 – 10 minut do zhoustnutí. Když je směs hotová, přilijeme panáku rumu a necháme vychladnout.

Pokud by byla maková směs stále řídká, můžeme ji zahustit strouhankou. Pokud by naopak byla příliš hustá, zředíme ji trochou mléka.

Tvarohová náplň

500 g tvarohu
200 g cukru
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce pudingu na zahuštění

Postup:

Měkký tučný tvaroh vložíme do mísy, přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr, pokud by byl řídký, přidáme trochu pudingového prášku nebo škrobu. Dobře vyšleháme a máme připravenou nádivku.

Jablečná náplň

500 g jablek (6 středně velkých jablek)
80 g másla
1 lžíce skořice
150 ml vody
150 g cukru (dle kyselosti jablek)

Postup:

Jablka nastrouháme nahrubo. Do hrnce s nimi přidáme vodu, cukr, máslo i skořici a mícháme na mírném ohni, aby se směs nepřipálila. Necháme odpařit vodu a za 10 minut jsou jablka rozvařená. Máslo náplň trochu zahustí. Necháme vychladnout.

Jana Kučerová

Vrstvený koláč se v rodině paní Kučerové peče už 40 let a patří k oblíbeným dezertům. Recept pochází od maminčiny kamarádky Lídy. S tím, že by recept mohl vyhrát, paní Kučerová nepočítala. Vítězství nechtěl věřit ani manžel. Uvěřil, až když si paní Kučerová pořídila za poukázku na nákup kuchyňských spotřebičů novou lednici a synovi pořídila další vybavení.

Lednice ji přišla vhod, protože týden před finále ta stará „odešla“. Už si dokonce objednala novou, ale naštěstí šla objednávka stornovat. Nová lednička je tak od sponzora naší soutěže.

Sladké peče paní Kučerová ráda, ani tentokrát nechyběl na stole dezert v podobě světlého těsta s kakaovým krémem a zakysanou smetanou s čokoládou navrchu. Možná, že i letos se účastní soutěže. Bojovat budou o vítězství jen sladké recepty.