Volfánek u Kolovče je mysliveckou pozorovatelnou i rozhlednou. Sedmihoří z ní uvidíte jako na dlani

16. únor 2023

Není rozhledna jako rozhledna. Jedna dost nevšední stojí u Kolovče v Plzeňském kraji. Původně měla být jen pozorovatelnou zvěře pro kroužek mladých myslivců. Protože ale došlo k nedorozumění, vznikla velká pozorovatelna, kterou dnes využívají i náhodní turisté jako rozhlednu. A nikdo jim v tom nebrání. Vyhlídka je sice jen na malém vršku, ale za jasného počasí jsou krásně vidět blízké hory.

Už jste někdy slyšeli jméno Volfánek? Zřejmě ještě ne. Je to totiž novinka, kterou byste našli u Kolovče na Domažlicku. Volfánek je vlastně složenina slova Bolfánek, což je rozhledna u městyse Chudenice, a slova Volf, tedy příjmení člověka, který vyhlídkovou stavbu vytvořil. Martin Volf je také tvůrcem a majitelem kolovečského muzea, keramikem a teď nově i zakladatelem nové mini rozhledny Volfánek.

Původně to měla být jen pozorovatelna zvěře pro děti z jeho kroužku mladých myslivců. Měla mít širší základnu a kryté sezení, aby se tam vešlo víc dětí. Martin Volf si představoval prostor pro přibližně pět dětí. Jeho kamarád, který připravil projekt, se ale domníval, že půjde o celý myslivecký kroužek, a tak stavbu trochu zvětšil. Dnes se tedy pohledem do krajiny může kochat třeba patnáct lidí najednou. Pod vyhlídkou je i malá klubovna. Ta ovšem není veřejnosti přístupná, je jen pro myslivce a jejich mladé nástupce.

A tak pokud budete mít někdy cestu kolem, určitě se na Volfánku zastavte. Rozhlednu najdete cestou od Kolovče směrem k obci Všepadly. Pod kopcem je rybníček, a když se podíváte nalevo, dřevěnou stavbu na ostrůvku uprostřed pole hned uvidíte. Jen k ní musíte dojít necelých sto metrů přes pole pěšky. Časem to prý ale bude lepší, v plánu je vybudování přístupové stezky.

Spustit audio