VOLBY: Někteří kandidáti si to na poslední chvíli rozmysleli. Často na vesnicích

3. říjen 2018 10:00

Ve středu 3. října je poslední termín, kdy se mohou kandidáti do komunálních voleb vzdát. Okamžik nastane v 14:00 hodin, tedy 48 hodin před otevřením volebních místností.

V obci Chýstovice na Pelhřimovsku odstoupil ze zdravotních důvodů dosavadní nezávislý místostarosta Antonín Sháněl. To znamená, že tamnímu sdružení kandidátů s číslem 2 stačí k vítězství jediný hlas.

V jedné z nejmenších vesnic se volí sedm zastupitelů. Proti sobě stála dvě sdružení, každá měla čtyři členy. A místostarostovým odstoupením dochází k situaci, že všichni se do vedení obce dostanou. I kdyby dříve Shánělovo sdružení s číslem jedna posbíralo všechny hlasy a do zastupitelstva vstoupili všichni, konkurence bude silnější se čtyřmi zastupiteli.

7 zastupitelů

V Chýstovicích, jedné z nejmenších obcí na Vysočině, je sedm zastupitelů. Podle zákona by jich ale stačilo pět. Důvody jsou nasnadě. Při pěti zastupitelích totiž stačí, aby se jediný odstěhoval nebo zemřel a musí se vypisovat předčasné volby, řekl Českému rozhlasu starosta Jan Hunal.

Krucemburk, Golčův Jeníkov

Kandidáti odstupují ale i v jiných obcích. Nejvíc v Krucemburku na Havlíčkobrodsku na kandidátce tamních žen, a to hned dvě. Na Havlíčkobrodsku po jednom kandidátovi už chybí i KSČM v Golčově Jeníkově, účast ve volbách položila i nezávislá uchazečka ve Vísce.

Čtyři odstoupivší má i Třebíčsko - konkrétně po jednom Rudkov, Okřešice, Radošov a Vlčatín. Nikde by ale nemělo být ohrožené samotné konání voleb. To by nastalo, kdyby klesl počet kandidátu do zastupitelstva pod pět.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související