Vody v přehradách v Moravskoslezském kraji bude na jaře dost

13. únor 2019 10:16

Vody v přehradách v Moravskoslezském kraji je dostatek a na jaře by tak neměly hrozit problémy se suchem. Povodí Odry potvrdilo, že zima je letos díky zásobám sněhu na horách příznivá. Brzy by měly být téměř všechny nádrže naplněné až po okraj.

Žermanice, Olešná, Těrlicko a Morávka. To jsou přehrady naplněné už teď stoprocentně. Další na to ještě čekají, ale dlouho to trvat nebude.

„Na kaskádě nádrží Slezská Harta a Kružberk je to kolem 90 procent. Tam víme, že v povodí těchto dvou nádrží je dostatečné množství vody ve sněhu, čili na jaře nádrže určitě doplníme. Zbývající jsou naplněny ze sta procent už v tuto chvíli,“ říká generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

No a pak zbývá poslední výjimka, nově opravená přehrada Šance. Napouští se cíleně velmi pomalu kvůli kompletní rekonstrukci v minulých letech. Teď je asi na 62 procentech.

Nádrž Šance

Podle Povodí Odry by nemělo hrozit opakování roku 2006, kdy byly povodně kvůli rychlému tání. Podle Jiřího Pagáče je sníh rozprostřený v různých zeměpisných výškách a odtává téměř vždy pozvolna. Navíc je sněhu podle něj méně než před 13 lety.

„Této hrozby se neobáváme. Myslím, že budeme schopni tu vodu v nádržích zadržet, popřípadě přepustit, bude-li tání vyšší. Co by mohlo situaci nepříznivě ovlivnit je déšť v době tání, ale i to jsme schopni zvládnout,“ ujišťuje Pagáč.

Co se týče vody v přehradách, sucho by podle Povodí Odry v dalších měsících hrozit nemělo. Týká se to především dodávek pitné vody a také vody pro průmyslové podniky.

autor: mrk
Spustit audio

Související