Vodopád na přání vám spustí v Adršpašských skalách ve východních Čechách

18. srpen 2019

Voda z Adršpašsko-teplických skal má mimořádnou sílu. Známe ji jako kojeneckou vodu a romantické jezírko mezi skalami turisty láká v zimě i v létě. Koupání je zde sice zakázáno, ale projet na lodičkách se tu doporučuje. Pramínky vody protékají skalami a návštěvním okruhem, který vás dovede nejprve k malému a pak k velkému vodopádu.

Místní skály s nesčetným množstvím tvarů probouzí fantazii návštěvníků od nepaměti. A tak cestou k cíli – v tomto případě velkému vodopádu – minete například Indiána, Homoli, Starostu a Starostovou, Čertův most (větší už je jen Pravčická brána), největší skalní věž Elišku či Milence.

A protože si lidé s obrazy a skalními sochami ve fantazii rádi pohrávají, nedaleké Krkonoše daly vzniknout a vyprávění o tom, že Krakonoš tu ve skalách trávíval víkendy a zbylo tu po něm taky dost „předmětů“. A tak když projdete gotickou bránou a uprostřed skal pocítíte rychle chladnější vzduch, vězte, že jste v Krakonošově lednici. Krakonoš tu zřejmě hrál i na piano, lenošil na pohovce, vyklepával koberce a párátkem si čistil zub...

Vodopád

Snad jediné, co asi Krakonoš nepoužíval, je „myší díra“. Je to opravdu hodně úzká puklina mezi skalami, kterou projde jen návštěvník „užší“ než 50 centimetrů. Návštěvních okruhů je ale ve skalách víc. Každý si může zvolit trasu přiměřenou jeho kondici i věku. Projít se tu dá i s dětským kočárkem.

Přístup k velkému vodopádu je od jeskyně. Skupina turistů, která k ní dorazí, se tady musí pořádně nadechnout a hodně hlasitě zavolat na pana Krakonoše, aby jim pustil vodu. A právě kvůli tomu sem řada lidí přijíždí, aby viděli práci samotného Krakonoše. Pokud jsou jejich hlasy dostatečně silné, pán hor jim ochotně vodu dle jejich přání ze skály pošle.

Spustit audio