Vodohospodáři opravují břehy řeky Moravy od Kroměříže po Uherský Ostroh, chtějí zabránit ničení břehů při povodních

4. listopad 2021 09:29

Břehy řeky Moravy od Kroměříže až po Uherský Ostroh opravují už několik týdnů dělníci s těžkou technikou. Povodí Moravy chce opravami zamezit dalšímu ničení břehů, které způsobila loňská velká voda. Povodně loni v říjnu způsobily v úseku od Napajedel do Lanžhota škody za 140 milionů korun.

Poškozené břehy se aktuálně opravují na několika úsecích na středním toku Moravy, ve Zlínském kraji jde o území od Kroměříže až po Uherský Ostroh. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře zabrání oprava břehů jejich narušování, umožní lepší údržbu řeky a zamezí zvětšování takzvaných břehových nátrží. To jsou vodou podemílané a stržené svislé části břehů nebo svahů. K jejich zpevnění vodohospodáři používají přírodní materiály a také lomový kámen.

O opravovaný úsek řeky se vodohospodáři musí starat ze zákona, jde totiž o umělý tok, na který navíc navazují hrázové systémy.

Jednotlivé úseky mají být opravovány postupně až do roku 2023. Například náklady na opravy břehů mezi Uherským Hradištěm a Kostelany nad Moravou vyjdou na asi 35 milionů korun.

Co na to ekologové

Podle Lukáše Krejčího z Unie pro řeku Moravu je tvorba břehových nátrží zcela přirozený a z hlediska zlepšování stavu vodních toků žádoucí proces. Pokud převažují důvody pro opravu, pak je podle něj vhodné využít moderní a přírodě blízké postupy. To ale zpevnění břehů mohutným lomovým kamenem podle jeho slov není. Nicméně Krejčí uznává, že je Morava upraveným vodním tokem, který musí jeho správce podle zákona udržovat.

Opravy břehů řeky Moravy (2021)

 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související