Voda, která smrdí a léčí. Prameny ve Smraďavce u Buchlovic lidé znají už od 16. století

23. září 2019

Smraďavka jsou lázně a malá osada, součást obce Buchlovice. Leží asi 10 km západně od Uherského Hradiště na východním úpatí Chřibů na Dlouhé řece.

Buchlovice automaticky spojujeme se zámkem a hradem. K městysu patří ale ještě jedno kouzelné místo s historií a lázeňskou tradicí, Smraďavka. Je jenom pár kilometru od centra Buchlovic, schované v údolí mezi zalesněnými chřibskými kopci. V minulosti tam byly objevené sirovodíkové prameny. Voda z nich je sice léčivá, ale taky dost smrdí, takže proto se místu zřejmě začalo říkat Smraďavka.

O těchto pramenech se na konci 16. století zmínil ve spisu Kniha o vodách hojitelných neb teplicech moravských lékař Tomáš Jordán z Klausenburku. Je taky doložené, že v té době lidé vodu už využívali. Majitel buchlovického panství Jan Dětřich Petřvaldský z Petřvaldu tam na konci 17. století vybudoval kapličku, stojí přímo na jednom z pramenů. O kousek dál si ve stejné době nechal postavit barokní lovecký zámek.

Čtěte také

Obě budovy jsou na Smraďavce dodnes a jsou nejstaršími objekty areálu. Kaplička má stále stejné poslání, zámek už slouží k lázeňským účelům a k rekreaci. Vedle něho je ještě jedna budova. Tu nechal postavit začátkem 19. století další majitel buchlovického panství Leopold I. Berchtold a založil v ní lázně.

Když v zámku zřídil lazaret, tak se na Smraďavku přestěhoval. Mělo to být jenom na určitý čas. Nakonec tam v roce 1809 zemřel na tyfus. Lázně po něm dostaly nové jméno Leopoldov. Název Smraďavka ale nezanikl, dokonce je mezi lidmi víc zažitý. Vlastně celá osada se pořád jmenuje Smraďavka, abych byla přesná, tak oficiální název je Letovisko Smraďavka.

Je to kouzelné místo, dýchá z něho romantika. Zalesněné kopce, cestičky, spousta chat a taky rybník plný kachen. Snad jsou v něm i černé labutě. Těch jsem si ale při poslední návštěvě nevšimla. Zaujaly mě ostrůvky a na nich dřevěné domky na bidýlkách, dokonce se schůdky, aby se vodní ptáci dostali domů v pořádku.

Porybní jim vybudovali takový malý kachní ráj a ještě v něm mají léčivou vodu. To nepřeháním, do rybníka jsou totiž svedené dva sirnaté prameny. Prý svědčí kachním žaludkům. Asi nejenom jim, zahlédla jsem jednoho turistu nebo snad lázeňského hosta, že ji pil taky, ne z trubek u rybníka, ale pod kaplí sv. Kříže. Překvapilo mě to. Pak jsem se dozvěděla, že vnitřně desinfikuje, léčí záněty a ulevuje bolestem. Mě léčila už při hlubokém nádechu. Víc to určitě nemusím rozvádět.

Smraďavka je oblast, která okouzlí každého. Přesvědčte se o tom sami.

Spustit audio

Související