Vnitro chce zastavit řízení. Za popíjení u restaurace Krček v Hradišti ale pokuty platí

30. duben 2020

Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle ministertstva vnitra možné trestat

Správní orgány budou podle názoru právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupků proti opatřením kvůli šíření nákazy novým koronavirem, která později zrušil soud.

Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

Čtěte také

Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle něj možné trestat.

Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Podle soudu je měla vydávat vláda podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu znovu učinil.

Zabijačku u hradního kancléře Mynáře v Osvětimanech vyhodnotila policie jako přestupek

Podle policie přestupek spočívá v porušení zákazu shromažďování povoleného počtu osob.

O přestupku policie informovala Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně, která je kompetentní rozhodnout o případné sankci,

A pokuty v rozmezí od patnácti do osmnácti tisíc korun dostalo dvanáct lidí, kteří 19. března popíjeli na zahrádce restaurace Krček v Uherském Hradišti.

Podle mluvčího města Uherské Hradiště Jana Pášmy se na ně ale nevztahuje zrušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví Městským soudem v Praze. Přestupky u restaurace Krček se totiž staly před 23. březnem, tedy v době, kdy platilo krizové opatření vydané formou usnesení vlády.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související