Vlnu veder přeruší v pondělí večer silné bouřky i kroupy o velikosti až 2 centimetry, varují meteorologové

30. červen 2019 17:51

V platnosti jsou tři výstrahy meteorologů. Před velmi vysokými teplotami, nebezpečím požárů a pro pondělní večer i před silnými bouřkami a krupobitím. Pak přijde ochlazení.

Hned tři výstrahy vydali pro Zlínský kraj na začátek prvního prázdninového týdne meteorologové. Po nedělních vysokých teplotách, by měly v pondělí zasáhnout teploty ještě vyšší. Místy mohou dosáhnout až 37 stupňů Celsia. „V pondělí čekáme zpočátku skoro jasno, během odpoledne přibývání oblačnosti,“ uvedla Tereza Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Teploty budou velmi vysoké a je proto vydána výstraha před vznikem požárů. „Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat v rozmezí 33 až 37 stupňů,“ dodala Uhlíková.

V pondělí večer se počasí podle ní podstatně změní. A to se týká další výstrahy. Tentokrát před silnými bouřkami. „Večer ve Zlínském kraji očekáváme od severozápadu postupně na většině území přeháňky, místy bouřky, ojediněle velmi silné,“ upozornila. V bouřkách navíc zesílí vítr, který může dosáhnout až 90 kilometrů v hodině. „Vyskytnout se mohou i kroupy velikosti až dvou centimetrů,“ uvedla Tereza Uhlíková.

Oblečte si světlé oblečení a nemáchejte rukama. Eliminujete riziko bodnutí hmyzem. Ten je v horku agresivnější

Vosy. Ilustrační foto

Alergii na bodnutí či kousnutí hmyzem, které může mít i vážné následky, může člověk získat i v průběhu života. Nebezpečná jsou bodnutí v oblasti krku a hlavy. Hasiči ve Zlínském kraji už letos vyjížděli likvidovat více než padesát rojů bodavého hmyzu.

Výstraha na velmi vysoké teploty ve Zlínském kraji je podle Českého hydrometeorologického ústavu v platnosti od pondělních 11 hodin dopoledne do 21 hodin večer s vysokým stupněm nebezpečí. Výstraha před nebezpečím požárů je v platnosti již od nedělního poledne do odvolání, a výstraha před silnými bouřkami od pondělního poledne až do úterní půlnoci. A to s vysokým stupněm nebezpečí. V bouřkách může napršet až 40 mm.

Podle Terezy Uhlíkové se pak v následujících dnech ochladí. „V úterý čekáme oblačno až polojasno, zpočátku místy občasný déšť. Večer až jasno. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, nejvyšší denní 24 až 28 stupňů,“ uvedla Uhlíková. Ve středu by teploty měly ještě klesnout. „Odpolední maxima by měla dosahovat maximálně 26 stupňů,“ dodala meteoroložka Tereza Uhlíková. Teploty v noci na středu by se podle ní měly pohybovat v rozmezí 10 až 14 stupňů. Ve čtvrtek by se mělo ještě o stupeň ochladit a do konce týdne by teploty, podle meteorologického výhledu, neměly překročit 30 stupňů.

Doporučení při silných bouřkách: lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio