Vlčí smečka útočí na ovce

26. srpen 2004
Pod kůži

Letos už po několikáté zaútočila vlčí smečka na stáda ovcí v okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm. Ochránci přírody i chovatelé přitom tvrdí, že do Beskyd patří oba živočišné druhy. Před stovkami let běžné, byť tvrdé soužití pastevců a šelem se dnes opět stává skutečností. Jak redaktorovi Romanu Vernerovi potvrdil postižený chovatel Antonín Smiták, musí si na návštěvy vlků prostě zvyknout.

Antonín Smiták: Bylo to nečekané. Nejsme na to zatím zvyklí.

Roman Verner: Jakou škodu vám způsobili?

Antén Smiták: Dva kusy byli roztrhaný, čtyři byli pokousaný, takže ti to nepřežili a 4 se ztratili.

Roman Verner: Tím, kdo první našel potrhané kusy, byl soused Martin Havlík.

Martin Havlík: Když jsem snídal, viděl jsem roztrhanou ovci.

Roman Verner: Sám jste v noci nic neslyšel?

Martin Havlík: Neslyšeli jsme vůbec nic, akorát psi a srnci řvali.

Roman Verner: Takže to vám nepřipadlo nějak výjimečné?

Martin Havlík: V ten moment ne, ti vlci tam nebývají každý den, takže asi ne.

Roman Verner: Chovatel Antonín Smiták si uvědomuje, že zabezpečení ovcí bude muset věnovat větší pozornost.

Antonín Smiták: Ovce mám zavřené ve chlévě.

Roman Verner: Jak se k těm ovcím dostali?

Antonín Smiták: Oni prošli elektrickým ohradníkem. Ochranáři říkali, že jsou chytří, že to dokážou nějak projít. Když to přeskočí, tak je to asi nekopne.

Roman Verner: Budete uplatňovat nějakou náhradu u pojišťovny?

Antonín Smiták: Je to vlastně poslané jako žádost na Krajský úřad.

Roman Verner: Jak se vám teď po tom žije v tom místě, kde tušíte, že ti vlci jsou?

Antonín Smiták: Je to takové, že člověk neví, co bude večer. Když člověk přijede domů, já jezdím většinou potmě, tak je to už takové jiné. Ale ono jde hodně dobře poznat díky psům a okolí, zvířata se chovají divně, oni to poznají, že tam ti vlci jsou.

Roman Verner: Veterinář Jarmil Dobeš z Bystřičky, který zabité a zraněné ovce ohledával, připustil, že i pro něj to byla zcela nová zkušenost.

Jarmil Dobeš: Co se týče toho poranění, jsou dost základní rozlišovací rysy, protože psi vlastně tyto ovce honí jakoby pro zábavu, kdežto ti vlci ty ovce honí za účelem potravy. První markantní příklad je vidět, že byl útok na hrdlo. Poslední případ byla mladá smečka rodičů s vlčaty, které pravděpodobně asi učili lovit.

Roman Verner: Co to pro vás jako pro veterináře znamená?

Jarmil Dobeš. Důležité bude na základě těch typů poranění opravdu rozlišit, jestli to byl vlk nebo jestli to byl pes, protože stát zde garantuje v případě potvrzení, že došlo k poranění a usmrcení vlky, náhradu.

Roman Verner: Jednatel Českého svazu ochránců přírody, Milan Orálek, je přesvědčený, že vlci do zdejší přírody patří. Zároveň se svými kolegy podporuje pastevní způsob hospodaření v Beskydách, který pomáhá udržovat horské louky čisté s porosty unikátních orchidejí a dalších bylin.

Milan Orálek: Rozhodně ten vlk tady vždycky byl. Ten charakter krajiny je takový, že ten vlk tady žít může. Rozhodně sem patří, protože i osvícení lesáci a myslivci sami říkají, že nic ta naše lesní zvěř tak nepotřebuje jako nějakého predátora, šelmu, která zvýší tu kvalitu té zvěře.

Roman Verner: Chovatelé je tedy zřejmě moc rádi nevidí. Vy se jim přesto snažíte pomoci, aby mohli spolu žít jak ovce, tak vlci.

Milan Orálek: V rámci realizace grantu, který podpořilo Ministerstvo životního prostředí, půjčujeme těm chovatelům, jejichž stáda byla napadena, máme celkem 3 sady, půjčíme zdroj, který se napájí z akumulátorové autobaterie, a takovou speciální ohradníkovou síť, která je dost těžko pro tu šelmu překonatelná.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu