Vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem zrychlí díky další koleji

13. listopad 2017 08:10

Železniční spojení z Pardubic do Hradce Králové je blíže velkému zlepšení. Rozšíření železniční trati mezi Pardubicemi a Stéblovou na dvě koleje získalo podle serveru E15 kladné stanovisko o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Výši investice odhaduje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na téměř 1,7 miliardy korun.

Pokud nenastanou významnější komplikace, chce SŽDC výstavbu zahájit ke konci příštího roku, první vlaky se pak po nové trati projedou v roce 2020, píše E15.

Kvůli současnému jednokolejnému provozu na sebe musejí vlaky čekat, což se má po výstavbě nové koleje o délce přibližně devíti kilometrů změnit. Vlaky by zde měly jezdit zhruba v půlhodinových intervalech.

Součástí modernizace má být také výstavba protihlukových stěn, plotů proti zvěři a především úprava současné trati, na které se díky úpravě oblouků bude moci jezdit rychlostí až 160 kilometrů v hodině. SŽDC hodlá také částečně upravit nástupiště, například ve stanici Rosice nad Labem, kterou bude modernizovaná trať protínat.

zdroj: ČTK
Spustit audio