Vladislav Kracík: Pohádková ordinace doktora Bálka

25. prosinec 2018

Doktor Bálek jako obvykle ordinuje, když ho znenadání navštíví posel s naléhavou žádostí od krále Bohouše XII. Dvorní kouzelník Semtamtrik záhadně onemocněl a v zájmu země je nezbytné, aby ho dr. Bálek okamžitě vykurýroval.

Lékař se nejprve omluví všem pohádkovým bytostem, které musí zanechat v přeplněné čekárně, a pak se okamžitě vydává na cestu do paláce. Kouzelníkova choroba se mu zdá podivná, a jelikož si neví rady s léčbou, musí ke složitému případu přizvat další odborníky.

Společně s bývalými kolegy ze studií, dr. Omedárem z Arábie a dr. Užbou z Ruska, záhy zjistí, že původ nemoci má leccos společného s neočekávanými námluvami princezny Natálky. Jak Semtamtrika uzdravit a přispět k rozkvětu království? Moudří lékaři to nejprve zkouší pomocí všelijakých medicínských metod. Překvapivé řešení nakonec naleznou mimo svůj obor.

Čapkova doktorská

Není to náhoda, že Pohádková ordinace doktora Bálka připomíná Čapkovu Velkou pohádku doktorskou. Vladislav Kracík tvorbu Karla Čapka ctí, a proto se rozhodl svůj rozhlasový text napsat v duchu dnes už pohádkového klasika. Podobnost příběhu, ve kterém se tři doktoři snaží určit správnou diagnózu, aby mohli léčit nemocného kouzelníka, není jediným odkazem na významného autora. Mnohem důležitější spojnicí mezi oběma texty je humor, vycházející z přirozeného propojení současného a pohádkového světa, a z rozmanitosti českého jazyka. Kracíkovy postavy mají širokou slovní zásobu, vtipně se vyjadřují jak ve slovních obratech, tak v asociacích. Humor je pochopitelně obsažen i v písních, jejichž úkolem je plynule posunovat děj hry.

Vladislav Kracík (1981) je absolventem oboru Teorie a dějiny dramatických umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, věnuje se ale praktickému divadlu. Od roku 2007 je uměleckým šéfem olomouckého Divadla Tramtarie, pro které píše hry a dramatizace a také zde režíruje. Pro Český rozhlas napsal dva seriály do cyklu Hajaja Pohádky z taxíku (2015) a Lumpárny z cukrárny (2017) a hru pro děti Hluboký kočičí spánek (2015).

Osoby a obsazení: Dr. Bálek (Michal Bumbálek), Dr. Omedár (Marián Chalány), Dr. Užba (Roman Blumaier), Zdravotní sestra (Sylva Siničáková), Paní Sedmihlaváčková (Simona Peková), Otesánek (Roman Blumaier), Královský posel a trubač (Zdeněk Junák), Král Bohouš XII. (Miloš Maršálek), Princezna Natálka (Kateřina Liďáková), Kouzelník Semtamtrik (Marek Příkazký)

Autor textu a písní: Vladislav Kracík

Dramaturgie: Hana Hložková

Hudba: Mario Buzzi

Režie: Hana Mikolášková

Zvukový mistr: Lukáš Dolejší

Natočila Tvůrčí skupina Brno v roce 2013.

Pohádkovou ordinaci doktora Bálka vysíláme 25. prosince ve 13 hodin na Českém rozhlase brno.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka