Vladimír Mulač: Rakovinu děložního čípku způsobují HPV viry. Nepodceňuje prevenci!

22. listopad 2013

S berounským gynekologem MUDr. Vladimírem Mulačem jsme mluvili o tom, jak preventivně předcházet rakovině děložního čípku.

Povídali jsme si o tom, co toto onemocnění způsobuje. Diskutovali jsme o způsobech přenosu HPV virů. Mluvili jsme o tom, jak dlouho od nákazy dochází k rozvoji rakoviny děložního čípku. Zaměřili jsme se na očkování proti tomuto onemocnění.

Rakovinu děložního čípku způsobují některé papilomaviry. Ročně u nás na tento druh rakoviny umírá až pět set žen. Tyto viry mohou způsobovat i karcinomy poševní sliznice, zevního genitálu žen a karcinom penisu. Mohou za čtyři z pěti případů řitního karcinomu u mužů i žen.

S papilomaviry se potká většina populace

Podle odhadů je až 80 procent sexuálně aktivní dospělé populace v průběhu života vystavena jednomu nebo více typům papilomavirů. Často lidé ani infekci nepoznají, nemají žádné příznaky.

Lidský papilomavirus (HPV) na snímku z elektronového mikroskopu

Určité papilomaviry způsobují genitální bradavice u mužů i žen. Mohou způsobovat i přednádorové změny na děložním čípku a rakovinu děložního čípku.

Prevencí rakoviny děložního čípku je očkování

Lidské papilomaviry mohou i za téměř 80 procent nádorových onemocnění označovaných jako zhoubné nádory hlavy a krku.

Očkování. Ilustrační foto

K nákaze může dojít nejen při pohlavním styku, ale i při líbání. Onemocnění způsobují viry, ochrana kondomem tedy není dostatečná. Prevencí je očkování a pravidelné kontroly u lékaře.

Zdroj informací: HPV college

Spustit audio