Vláda schválila rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace

25. květen 2021 10:20

Rozdělení peněz z Evropské unie v rámci Fondu spravedlivé transformace pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj schválila v pondělí vláda. Kraje by měly mít k dispozici po odečtení technických výdajů na projekty zhruba 41 miliard korun.

Program je zaměřen na zvyšování kvalifikace, sociální začlenění, podporu změny klimatu, udržitelnost životního prostředí, vzdělávání, ekonomickou přeměnu nebo chytrou mobilitu. Obecně se program týká krajů závislých na těžbě uhlí.

V přepočtu na obyvatele by měl podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) nejvíce získat Karlovarský kraj, a to 21.221 korun na osobu, Ústecký 19.271 korun a Moravskoslezský 15.682 korun na osobu. V absolutní částce by měl Karlovarský kraj dostat 6,3 miliardy korun, Ústecký 15,8 miliardy korun a Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun.

Karlovarský kraj s rozdělením nesouhlasí, chce se bránit

Vedení Karlovarského kraje, které navrhovalo rozdělení zhruba na třetiny, to považuje za nepřijatelné, chce se proto bránit. „Karlovarský kraj by sice měl dostat na obyvatele nejvíce, ale v absolutní částce nejméně ze tří tzv. uhelných krajů,“ reagoval karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). „Přitom potřeby transformace jsou v Karlovarském kraji z mnoha pohledů vyšší,“ uvedl.

„Nejvíc mě mrzí, že zatímco jsme se stále bavili o hledání kompromisu s vládou, ministerstvy a dalšími hejtmany a že budou argumentačně vypořádány naše námitky, tak k tomu nedošlo. Přes moji opakovanou žádost. Bez jakéhokoli vypořádán a bez hledání kompromisu. Budeme hledat, jak se tomuto rozhodnutí bránit, protože tím se musí změnit název fondu na fond nespravedlivé transformace,“ dodal Kulhánek.

Čtěte také

Peníze vláda rozdělovala peníze podle řady kritérií. Základním kritériem je počet obyvatel, dalšími kritérii hrubý domácí produkt na osobu, nezaměstnanost, plocha dotčená těžbou a počet pracovníků ve výzkumu a vývoji.

„Pro to, aby mohl fond vzniknout, musí být ještě splněna podmínka tzv. plánu pro spravedlivou transformaci. Ten plán bude vládě předložen v září,“ řekla Dostálová. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je program stěžejním pro financování projektů v souvislosti s útlumem těžby uhlí.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související