Vítr v pondělí večer v kraji odnášel střechy, lámal stromy. Hasiči registrovali stovku hlášení

2. červenec 2019 05:54

Nejvíce výjezdů měli hasiči na Kroměřížku. Na Zlínsku vítr strhával střechy. Na Vsetínsku odstraňovali stromy z cest, ale zajišťovali i odlétávající střechy z budov.

V Chomýži na Kroměřížsku hořel v pondělí vpodvečer rodinný dům. Podle majitele požár způsobil zásah bleskem. Událost se obešla bez zranění. Kvůli silným bouřkám evidovali hasiči ve Zlínském kraji desítky zásahů. "Odstraňovali především stromy popadané na komunikace, vyjížděli i k poškozeným střechám," řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Požár domu v Chomýži mají podle ní hasiči pod kontrolou. "Oheň zasáhl celou střechu. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, majitelé však byli událostí otřeseni, na místo proto přijela záchranná služba," uvedla Javoříková.

Nejvíce výjezdů měli hasiči k popadaným a polámaným stromům

Od půl páté odpolední přijali hasiči téměř sto žádostí o pomoc při odstraňování následků silného větru, který se přes Zlínský kraj přehnal. "Nejvíce výjezdů měli hasiči na Kroměřížku. Na Zlínsku vítr strhával střechy, a to v Napajedlech a Halenkovicích. V Otrokovicích hasiči zajišťovali billboard, neboť hrozil jeho pád na chodník. Na Vsetínsku hasiči odstraňovali stromy z cest, ale zajišťovali i odlétávající střechy z budov. Nejméně výjezdů zaznamenali hasiči na Uherskohradišťsku," shrnula mluvčí.

Téměř 20 výjezdů zaznamenali hasiči v kraji v souvislosti s poškozenými střechami. "Například ve Vsetíně hrozil pád střechy domu s pečovatelskou službou, poškozená střecha byla i v areálu společnosti Fatra v Napajedlích," uvedla Javoříková.

V napajedelské ulici Nábřeží podle ní odletěla celá střecha z bytového domu. "Obdobná situace byla i v Halenkovicích, kde taktéž spadla střecha z domu," doplnila mluvčí. Škody způsobil především silný vítr. Kvůli čerpání vody vyjížděli hasiči pouze do Rožnova pod Radhoštěm, kde hrozilo zatopení sklepů.

Podobně extrémní počasí, jako v pondělí večer, po zbytek prvního červencového týdne už podle meteorologů nehrozí. Bouřky a přeháňky by se měly vyskytovat jen ojediněle a teploty by se měly udržet maximálně kolem 30 stupňů Celsia.

autor: Tomáš Patrick Hyánek | zdroj: ČTK
Spustit audio