Vítr v Pardubickém kraji: popadané stromy a výpadky proudu

11. březen 2019 05:00

Kalamitní stav kvůli silnému větru už energetici vyhlásili skoro v celém Česku - i v Pardubickém kraji.

Kvůli silnému větru hasiči v Pardubickém kraji evidují od včerejší 17. hodiny už víc než 250 výjezdů. Vyplývá to z informací na jejich webových stránkách a skutečné číslo bude pravděpodobně ještě vyšší. Nejčastěji zasahovali u stromů popadaných přes silnice nebo koleje. Například na pardubické Dukle se vzrostlý smrk vyvrátil na bytový dům. Na Hlinecku zase strom spadl na zaparkované auto.

V sousedním Královéhradeckém kraji registrují hasiči od nedělního večera přes 300 výjezdů svých jednotek.

Problémy s dodávkami proudu

V Pardubickém kraji bylo k osmé hodině ranní hlášeno 46 poruch na vedení vysokého napětí a stovky na vedeních nízkého napětí. Bez produ jsou podle energetiků tisíce domácností. Opravy vedení budou podle energetiků trvat celé pondělí. Výstraha před silným větrem platí do deváté ráno.

Aktuálně k 7. hodině evidujeme v Česku bez elektřiny na 240 tisíc odběrných míst a řešíme 390 poruch.
ČEZ Distribuce

Informace o stavu distribuční sítě a výpadcích dodávek elektrického proudu můžete sledovat zde. Výpadky hlásí všechny čtyři okresy Pardubického kraje.

Komplikace na železnici

Kvůli počasí byl omezený provoz na železnici. Na trati z Chrudimi do Moravan byly na kolejích polámané stromy. Pro cestující byly připravené náhradní autobusové spoje.  Provoz byl obnovený asi o půl jedenácté. Vlaky na trase Hlinsko - Havlíčkův Brod už jezdí. Provoz už je obnovený i na trati Svitavy - Žďárec u Skutče, konkrétně v úseku Borová u Poličky - Čachnov. 

Bez signálu

Mobilní operátor Vodafone hlásí možné výpadky ve své síti. Kvůli rozsáhlým výpadkům proudu tak některé oblasti mohou být bez signálu. Lidé se tak nemusejí dovolat ani na tísňovou linku. „Kdyby se vás to týkalo a potřebovali byste volat tísňovou linku, vyndejte z telefonu SIM. Poté volejte na číslo 112. V zasažených oblastech se budeme snažit obnovit signál, jak to jen počasí dovolí,“ uvedl operátor na Twitteru.

autoři: Josef Ženatý , nov
Spustit audio

Související