Víte, co znamená příjmení Harapes? Význam se hodí i k životní cestě slavného baleťáka

28. květen 2016

Narodil se po válce jako šesté dítě a zároveň první syn svých rodičů. „Ta poválečná radost se na mě přenesla, snad proto mám pořád tak dobrou náladu,“ říká Vlastimil Harapes. Svého času nejlepší baletní sólista u nás chtěl být původně zlatníkem, aby mohl své mamince vyrábět šperky.

Příjmení Harapes prý pochází z řečtiny a znamená „Nepokoř“. Tento překlad se hodí i k životní cestě jeho nositele. Ačkoliv na taneční konzervatoři rozhodně nepatřil k nejlepším (z hlavního oboru měl trojku), nevzdal se a to se mu vyplatilo.

V dobách své největší slávy neměl ani čas na to být namyšlený, protože byl se svými výkony neustále nespokojený. Nikdy si osobě také nemyslel, že by byl nějak hezký. „Až když mi teď někdo řekl, že jsem hrál ve filmu, tak jsem přece musel být fešák, uvědomil jsem si, že má možná pravdu. Ale to už je bohužel pryč,“ směje se Vlastimil Harapes.

Sám jako tanečnice

Snad nejčastěji tančil roli prince z Labutího jezera, jednou v Košicích si dokonce střihl i černou labuť, její interpretka totiž otěhotněla. Vysněnou roli ale nikdy neměl, i když sny mu při práci pomáhaly. Zdálo se mu třeba o tom, jak provést jeden taneční prvek a fungovalo to i v bdělém stavu.

Vlastimil Harapes

O souznění s tanečními partnerkami ví Vlastimil Harapes své: „Občas jsem měl pocit, že tančím s ježkem. Ale jednou přijela sólistka z Londýna, zkoušeli jsme spolu dva dny a já měl pocit, že spolu tančíme odjakživa.“

Stále aktivní i v 70

Přestože v červenci oslaví 70. narozeniny, neustále vystupuje na divadelních jevištích, protože má nutkavou potřebu komunikace s lidmi. Rád chodí na besedy například do domovů pro seniory a už 25 let pracuje s postiženými.

Dělá to bez nároku na honorář, protože nejlepší odměnou je pro něj radost lidí, kteří díky němu zapomínají na své starosti. Pokud se chcete o Vlastimilu Harapesovi dozvědět více, poslechněte si rozhovor s Jitkou Novotnou.

Vlastimil Harapes a Jitka Novotná
autor: Filip Lukeš
Spustit audio