Vít Slíva: Ultima Thúlé, nejzazší zem

31. květen 2020

Autorské čtení z básnické sbírky, kterou vydalo v roce 2018 brněnské nakladatelství Host, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Čte: Vít Slíva
Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2018

Současný český básník Vít SLíva se narodil 11. ledna 1951 v Hradci nad Moravicí. Je nositelem ceny Magnesia Litera i Ceny Nadace Českého literárního fondu a také inspirátorem tzv. královopolské básnické školy. Královopolské proto, že v Brně-Králově Poli od počátku 70. let se svou rodinou bydlí a v letech 1975–1998 zde působil jako středoškolský pedagog na Gymnáziu Slovanské náměstí. Češtinář a latinář Vít Slíva v současnosti vyučuje na Biskupském gymnáziu v Brně. Letos obdržel Cenu města Brna za literaturu a v nakladatelství Druhé město právě vyšla jeho sbírka Cherubín troubí na kost fanfáru s ilustracemi Petra Veselého.

Ve vltavském Světě poezie zazní verše ze sbírky Ultima Thúlé, nejzazší zem. Vít Slíva v ní pokračuje v hledání cest k úspornosti výrazu a přemítá o posledních věcech člověka. Hlavním tématem této sbírky je však láska ve zralém věku – objetí Eróta s Thanatem, jinak řečeno: lásky a smrti. Pořadem provází hudba instrumentálního kvintetu Noční Optika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.