Višňový moučník s mátovou šlehačkou

Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 19. května.

Suroviny:
250 g změklého másla nebo margarínu, 200 g moučkového cukru, 2 vanilínové cukry, 6 vajec, 400 g polohrubé mouky, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru z 1 omytého citrónu, 4 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, asi 50 ml mléka a asi 500 – 600 gramů kompotových odkapaných nebo čerstvých višní
Suroviny na náplň: 2 šlehačky v prášku, 250 ml studeného mléka, 2 polévkové lžíce opraných, osušených a nasekaných mátových lístků. Na polevu bude stačit buď koupená hotová tmavá poleva a nebo rozpuštěná čokoláda na vaření

Postup:
Na třetím stupni šlehače utřeme do pěny máslo nebo margarín. Za stálého šlehání zapracujeme cukr a vanilínový cukr. Po jednom zatíráme vejce, každé asi 30 vteřin. Smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru a ve dvou fázích – střídavě s mlékem – zašleháme do hmoty. Mléka přidáme tolik, aby těsto těžko odkapávalo ze stěrky. Těsto potom rozetřeme do vymazaného a vysypaného plechu a posypeme višněmi. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních Celsia asi 30-35 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout. Šlehačku poté připravíme dle návodu na obalu, ale pouze s množstvím mléka v tomto receptu, tedy s 250 mililitry. Do hotové šlehačky potom krátce zašleháme nasekanou mátu. Stejnoměrně natřeme na moučník, kávovou lžičkou uděláme do šlehačky jamky – abych byl povrch moučníku krásně hrbolatý a odložíme ho do chladu. A pak už jen ozdobíme moučník třeba mřížkou z čokoládové polevy a lístky máty.

autor: Dana Lipovská