Vinaři mohou nově střílet špačky

4. říjen 2001
Pod kůži

Použití střelných zbraní proti špačkům umožňuje nový myslivecký zákon. Co tato změna pro vinaře znamená a proč se jí někteří ekologové a vinaři brání, tak to zjišťovala Hana Ondryášová z Českého rozhlasu Brno.

"Kdybych jich jen polovice byla, tak je jich dost."

To říká na adresu špačků vinař z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

"Ale to máte mračno špačků. Tady to není tak vidět, ale zajděte si do Sedlece za lesík, to se zatemní slunko, když to vyrazí."

Podobné zkušenosti má snad každý moravský vinař.

"Plašit nepomůže, protože se vrátí zase. Čím dál tím více jsou otrlejší ti špačci. On se nejen nažere, ale on to podhrabuje, to víno po zemi trhá, prostě dělá škodu."

"Jak to vletí do vinohradu, tak se toho nezbavíte. On otřepe ty zrnečka, ale ne že by to sežral, oni to třepou na zem. Je to čím díl horší a je jich čím dál tím víc. Plašit nebo já nevím, co s tím. To se nedá ohlídat, opravdu ne."

Na špačka si stěžuje i tajemník Českomoravské vinařské a vinohradnické unie Martin Tuček.

"Dá se říct, že ten pták je čím dál tím více agresivnější, dokonce nepomáhá to klasické plašení špačků - tzn. střílení slepými náboji nebo sítě, kdy dochází k tomu, že ten špaček ty sítě trhá a pomáhá pouze to, že se povolí toho špačka střelit. A pomůže to, když se aspoň jeden ten pták z toho hejna zasáhne, tak ptáci slyší ten jeho křik a nevletí na ten pozemek."

Zatímco někteří ornitologové mají proti odstřelu špačka výhrady, např. mikulovský zoolog Petr Macháček s možností jejich lovu souhlasí.

"Špačci zde na břeclavském okrese hnízdí ve velkém množství. Každá dutina v lese je obsazena špačkem, sdružují se do obrovských hejn a dovedou sklidit vinice. Je pravda, že jsou tu až tisícihlavá hejna, desetitisícová a když se sednou na vinohrad, tak ho dokáží sklidit."

Jiní ochránci přírody naopak vyjadřují s podobou mysliveckého zákona nesouhlas. Patří k nim i poslanec Libor Ambrozek, který dokonce hlasoval ve sněmovně proti tomu, aby byl špaček zařazen mezi lovné ptáky. Rozhodně se brání, že by svým názorem šel proti zájmu vinařů. Údajně se jen snažil řešit problém se špačky jinak.

"Já jsem hlasoval pro koncepci, kterou zastáváme všichni ochránci přírody, totiž aby mezi tou lovnou zvěří byly jenom druhy, které se loví z nějakých užitkových důvodů - zvěř typu, srnce, jelena, kachny atd. A ostatní druhy ať už jsou chráněné nebo nechráněné jako třeba špaček, aby se lovily jen na výjimku."

Přestože ve sněmovně nakonec prošel návrh na zařazení špačka mezi lovnou zvěř, Libor Ambrozek se nebojí, že by byl tento pták v budoucnu naopak zredukován až přespříliš.

"Nám šlo o to, aby se z toho špačka nestala lovná zvěř jako třeba někde v Itálii, kde se střílí ve velkém, ale u těchto druhů, pokud se nestanou vyloženě nějakou lovnou zvěří, aby se na ně pořádaly hony a bude to jenom kvůli regulaci toho, aby špačci nedělali tak obrovské hospodářské škody, tak by nemělo dojít k tomu porušení rovnováhy."

Názor, že špačkům radikální redukce jejich řad nehrozí, sdílí i zmiňovaný zoolog Petr Macháček.

"Pokud se do nich střelí, populace nebude nějaká zredukovaná. Střelí se něco málo, řekněme nějaké promile počtu. Čili, z tohoto hlediska nemám obavy ani o špačky. Já jsem také vinař, také mám vinice a v podstatě pokud se nehlídá, tak ti špačci by to sklidili."

Vinaři si od nového mysliveckého zákona v té podobě, v jaké prošel minulý týden Poslaneckou sněmovnou, slibují, že jejich boj proti špačkům nebude marný. Jak ale upozorňuje tajemník vinohradnické unie - nová zákonná úprava v žádném případě neznamená, že mohou vinaři do špačků střílet, kdy se jim zlíbí.

"Ne, ne, samozřejmě, na to platí myslivecký zákon, platí to jako na každou jinou zvěř, kterou je možno obhospodařovat lovem, tzn. musí to být v té honitbě myslivec, musí mít lovecký lístek, musí mít zbrojní pas atd. Ale toto není problém, protože ti vinaři si najmou myslivce, kterému zaplatí ty náboje, jen aby toho špačka mohli vyhnat."

Na hromadné ničení špačků se nechystají ani sami vinaři. Jak vysvětluje Bohumil Čech z Hrušek u Břeclavi - na účinnou obranu vinohradu potřebují zastřelit jen několik kusů na výstrahu.

"Zastřelit a pak pověsit. Oni se pak bojí. Asi tak."

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu