Víkendové tipy: znovuotevřený větrný mlýn, bylinkové slavnosti či den medu

Na první zářijový víkend se chystá například festival lidského hlasu, den medu a medoviny nebo food festival ve Zlíně, kde vás čeká vystoupení špičkových kuchařů jako je Zdeněk Pohlreich či Pavel Sapík.

Větrný mlýn ve Velkých Těšanech se znovu otevírá

  • 1. září, Velké Těšany

Staňte se chvíli mlynářem a vyzkoušejte si vážení na decimálce, fungování fukaru anebo se můžete vyfotografovat v mlynářské čepici. Připraveny budou také soutěže a prohlídka mlýna.

Čejkovické bylinkové slavnosti

  • 2. září, 10:00-18:30

Nesčetné ochutnávky nejrůznějších variací směsí čajů a koření, exkurze ve výrobě Sonnentoru, bohatý doprovodný program plný přednášek, divadla i hudby. V průběhu celého dne hraje Varmužova cimbálová muzika.

Letní BaLetní koktejl

  • 31. srpna - 3. září, hrad Špilberk

Nádvoří hradu Špilberk obsadí baletní soubor brněnského Národního divadla. Ten pro akci nazvanou Letní baletní koktejl namíchal trojici nových choreografií. První z nich ukáže francouzské šansony, druhé vystoupení připomene 50 let od okupace Československa sovětskými vojsky.

Zimní radovánky v Uherském Brodě

  • 1. září, od 14:00

Recesistická akce na konec prázdnin. Koulování, kluziště, hokej, bitva sněhuláků. Akce se koná v prostoru za Muzeem Jana Ámose Komenského.

Hlasy – hudební festival lidského hlasu

  • 1. září, 17:00, Rožnov pod Radhoštěm

Druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu lidského hlasu. Jednodenní festival představí sólisty i skupiny s unikátním hlasovým projevem z nejrůznějších hudebních žánrů (od folklóru po alternativu). Program najdete tady.

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

  • 1. září, od 13:00

Archeoskanzen Modrá pro návštěvníky opět připravil Den medu a medoviny. Na návštěvníky čeká jarmark medových výrobku a včelích produktů. Proběhne divadelní představení pro děti a také se otevře košt medovin a ochutnávka medů. Koná se také oblíbená soutěž ve stloukání másla.

Garden Food Festival ve Zlíně

  • 1. a 2. září

Garden Food Festival přinese ve dnech na náměstí Míru vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.