Víkendové tipy ze dvou krajů: vyrazte za hudbou, folklorem, vínem, pivem nebo řemesly

8. červen 2018

Nenechte se odradit víkendovou předpovědí počasí a vyberte si z mimořádné úrody zajímavých akcí z jižní Moravy a Zlínského kraje. Připravené jsou akce pro děti, milovníky dobrého jídla a pití i fanoušky historie a dopravních prostředků.

Svátky řemesel a krásy ušlechtilých koní v Kunštátě

Akce se koná celý tento víkend v Kunštátě v areálu Panské zahrady. Svá řemesla a výrobky předvádí téměř stovka řemeslníků. Během akce bude bohatý program zaměřený na koně a jejich vystoupení. V pestrém programovém menu se představí pod širým nebem v Panské zahradě lidová i umělecká řemesla, jezdci a chovatelé koní. Diváci budou moci shlédnout v živých scénických obrazech prezentaci řemesel a dovedností spolu s kouzelným světem magického pouta člověka s koněm a výjimečného přátelství v celé jeho kráse.

Malé pivovary na hradě Cimburk

Tradiční setkání malých pivovarů na hradě Cimburk, které se koná v sobotu 9. června. Oficiální ochutnávka piv bude probíhat do 18 hodin nebo do vyčerpání zásob. Začátek akce je ve 14 hodin. Vystoupí kapely Velká Svačina, Začalovec, Duo Juyos Complet, Silent Forms.

Dětský den v ZOO Brno

V sobotu 9. června bude brněnská zoologická zahrada plná barev, zábavných postaviček a atrakcí. Po celý den budou oblíbená komentovaná krmení medvědů, lachtanů, žiraf a dalších zvířat moderovat osobnosti společně s chovateli Zoo Brno. Děti si mohou vyzkoušet skákací boty, jízdu na kolečkových bruslích, zootetování, karate, vyrobit si náramek, nechat si namalovat obličej, podívat se na práci psovodů MP Brno nebo nechat rozpohybovat živé sochy.

Gulášfest Kunovice

První ročník mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše se uskuteční v sobotu 9. června v Kunovicích. Kotlíkové guláše se budou vařit od 7:30 do 12 hodin. Poté bude následovat degustace odbornou porotou, vyhodnocení a vyhlášení výsledků. Návštěvníci budou moci ochutnat gulášky od 13 do 22 hodin.

Pivní slavnosti Znojmo

Nejen pivo uvařené ve Znojemském městském pivovaru, ale několik vzorků z dalších pivovarů můžete ochutnat 9. června 2018 ve stáncích na tradičních a oblíbených Pivních slavnostech v centru města Znojma. Čtvrtý ročník má pro vyznavače zrzavého moku připraveny také stylové soutěže a několik koncertů. Vystoupí např. kapely Visací zámek, Mandrage a další.

Den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice

V sobotu 9. června se zde uskuteční od 9:00 do 16:00 oblíbený Den otevřených dveří. Ani letos nebude chybět zvláštní bezplatná linka historických trolejbusů a autobusů mezi vozovnou a točnou Sportovní hala. Budou se na ní střídat domácí historická vozidla MHD, někdy i s vlečkou, a vozy vypůjčené z Technického muzea v Brně.

Spoje budou jezdit v půlhodinovém intervalu. Zvláštní autobus bude jednou za hodinu jezdit také z vozovny ke Státnímu okresnímu archivu ve Zlíně-Klečůvce. Tam budou probíhat rovněž prohlídky pro veřejnost, letos se zaměřením na historii Baťova kanálu. Autobusy budou zastavovat též u sídla Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje v Přílucké ulici a rovněž v Želechovicích. V areálu vozovny DSZO čekají na návštěvníky prohlídky odstavených vozidel, dispečinku a dílen, jízda myčkou, hry a soutěže pro děti, nafukovací balonky, občerstvení, reprodukovaná hudba. Ve vozovně bude k vidění i několik atraktivních trucků.

Otevřené sklepy Kyjovska

Čtvrtý ročník akce otevřených sklepů Kyjovska se koná v sobotu 9. června od 13 do 20 hodin ve vinných sklepech v Kyjově a okolí. Své sklepy otevře zhruba 30 vinařů a nabídne k ochutnání svá vína včetně malého degustačního sousta. Připraveny jsou také stánky s občerstvením.

Vybarvený běh Kroměříž, zahájení turistické sezony

Start a cíl bude v sobotu 9. června na Velkém náměstí a trasa povede centrem města. Na běžce budou čekat barevné zóny, nejrůznější nástrahy a hlavním požadavkem bude „pořádně se vybarvit“. Každý účastník běhu, který se zaregistruje a zaplatí startovné, dostane startovací balíček, jehož součástí bude bílé tričko a jeden balíček práškových barev (zdravotně nezávadné, certifikované, vyrobené na bázi kukuřičného škrobu, dají se umýt a vyprat a v přírodě jsou plně rozložitelné). Barvy bude možné před startem také koupit.

Noc na Karlštejně – 7. ročník muzikálů v Lednici

Legendární příběh znovu ožívá v podobě inscenace s hity Karla Svobody a to na zámku v Lednici. Zámek Lednice se na jednu noc promění v Karlštejn. V jedné z hlavních rolí bude tentokrát i samotný zámek Lednice, který bude tvořit autentickou kulisu a živé pódium pro herce. Čestném nádvoří dodá představení nezaměnitelnou a přímo magickou atmosféru, kde si návštěvníci budou moci vychutnat hity Lásko má já stůňu, Asi do věží, Hoja hoj a mnohé další písně od Karla Svobody a Jiřího Štaidla. Představení pod širým nebem se koná za každého počasí a začátek má v 19:30, jeho délka je cca 2,5 hodiny včetně přestávky (30 min).

Zahradní slavnost v Hostětíně

V neděli 10. června bude tradiční Zahradní slavnost v Hostětíně. Její součástí bude exkurze přírodní zahradou (lektorovaná prohlídka probíhá ve 14:00 hodin, mimo tuto dobu si můžete zahradu projít sami s využitím panelů tematické naučné stezky. Poradenství pro dospělé týkající se přírodních zahrad, ukázka a prodej odborné literatury. Zahrada smyslů: hmatové a zvukové dřevěné interaktivní prvky (nejen) pro děti. Zahradou protéká potůček - mohou se vám hodit i gumáčky pro děti. Zahrada poslepu: vyzkoušejte si, jak "vidí" nevidomí. Můžete si vypůjčit speciální masku a projít si zahradu poslepu.

Bílokarpatské slavnosti v Uherském Brodě

Bílokarpatské slavnosti v Uherském Brodě posedmé představí tradice a folklor regionu. Akce začne v pátek 8. června koncertní Bílokarpatskou nocí, pokračovat bude sobotním jarmarkem a vyvrcholí v neděli, kdy se představí obce a mikroregiony, ale také zahraniční hosté, například z Mexika a Kypru. V neděli ve 13:00 začne program na Masarykově náměstí, kde se představí obce a mikroregiony Bílých Karpat i jejich hosté.

Spustit audio