Víkendové tipy: za turistikou na Valašsko nebo na festival do Znojma

13. červenec 2018

Na víkend pro vás máme pozvánky nejen za vínem, ale také historií i na hudební festival či na sklářskou neděli.

Den republiky aneb Oživlá historie

  • 14. července

Velkou oslavu ke stoletému výročí republiky si připravil Kyjov. Návštěvníci se mohou vrátit do prvních let po získání samostatnosti. Na náměstí budou vojenská ležení, ukázka odlévání cínových mincí, polní pošta, auta-veteráni, dobový trh, fotokoutky, flašinetář, prezentace historických motokol i hry pro děti.

Otevřené sklepy - Hovorany

  • 14. – 15. července
  • vinné sklepy a tenisové kurty v Hovoranech

Své sklepy je připraveno otevřít kolem dvacítky vinařů, kteří nabídnou svá vína, vodu i drobné občerstvení a od 20 hodin zahraje cimbálová muzika Vojara. Připraven bude i vinný autobus.

Hudební festival Znojmo

  • 12. – 29. července

Excelentní hudba, ochutnávka vyhlášených vín a přátelská atmosféru letního Znojma. Na festival přijede patron festivalu Pavel Šporcl a řada dalších. Letošním tématem bude Svár duše s tělem. Fyzično se bude potýkat s duchovnem. Kompletní program najdete tady.

Letové ukázky dravců na zámku v Lednici

  • celý červenec a srpen (mimo pondělí), v časech: 11:30, 14:15, 16:30

V lednickém parku mají ukázky dravců svoji tradici. Výři, orli, sokoli, sovy, jestřábi a mnozí další ptáci méně zvučných jmen se tu předvádí už několik let (v současnosti je jich asi sto). Letos o prázdninách se představí také lovecký gepard!

Výr velký

Veteráni v Holešově

  • 14. července

Zámeckou zahradu v Holešově na Kroměřížsku zaplní stovky automobilových a motocyklových veteránů. Tradičně se na akci objevují mimo jiné hasičská vozidla, funkční replika jednokolového motocyklu či kočár poháněný elektromotorem.

Mezinárodní týden turistiky na Valašsku

  • 14. – 21. července

V sobotu začne ve Vsetíně 28. ročník Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku. Na akci tradičně přijíždí několik stovek turistů z České republiky i zahraničí (z Německa, Nizozemí, Polska). Program naleznete zde.

Sklářská neděle v Rožnově pod Radhoštěm

  • 15. července, 9:00 - 18:00

Sklářské neděli bude o víkendu patřit areál Mlýnské doliny v rožnovském skanzenu. Návštěvníci při ní uvidí různé techniky zpracování skla. U venkovní pece budou po celý den pracovat skláři ze sklárny Davida Černého ze Starých Splavů a vyučující ze Střední průmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí.

Otrokovické letní slavnosti

  • 13. – 15. července

Město Otrokovice ožije hudebními produkcemi, zábavnými programy pro děti, letním kinem, ale těšit se můžete i na výstavu pod širým nebem či sportovní klání.  Multižánrový festival se uskuteční v různých částech Otrokovic. Z přístaviště bude v sobotu a v neděli ve čtyřicetiminutových intervalech vyplouvat výletní loď Morava. 

Kulturní tipy z Jihomoravského kraje posílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz

Akce ve Zlínském kraji posílejte na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz

Spustit audio

Související