Víkendové tipy: výstava 100 let Velkého Brna, Meruňkobraní nebo noční prohlídky zámku ve Vranově

12. červenec 2019

Na tento víkend jsme vybrali pozvánky na Meruňkobraní v Židlochovicích, výročí bitvy u Znojma, Festival Búdy a další akce.

100 let Velkého Brna

  • do 11. srpna, Nová radnice v Brně

V Křížové chodbě brněnské Nové radnice je k vidění výstava 100 let Velkého Brna. Ta připomene zejména rok 1919, kdy bylo k městu připojeno 23 okolních obcí. Kromě toho nabídne také pohled do života Brňanů v minulém století.

Vinaři na hradišti

  • 13. července, 11:00, Slovanské hradiště v Mikulčicích

Letošním ročníkem se Vinaři na hradišti mění v plnokrevný žánrový festival, zůstávají ale i slavnostmi špičkového vína nejen z Mikulčic. Na všechny čeká řada hudebních, folklórních i kulturních vystoupení. Letos poprvé hned na dvou scénách. Vrchol večera zajistí Petr Bende & Band, tentokrát v doprovodu cimbálu Michala Grombiříka. Na programu je i gastronomická show nebo prezentace veteránů přímo v prostoru parkoviště mikulčického Slovanského hradiště.

Znojmo-Znaim 2019: 210. výročí bitvy u Znojma

  • 10. – 14. července, Únanov

Ve dnech 10. až 14. července 2019 připomene akce 210. výročí poslední bitvy války páté protifrancouzské koalice z roku 1809, bitvy u Znojma. Během pěti dní mají lidé možnost zúčastnit se seminářů věnovaných této události, vidět dobový výcvik vojáků nebo řadu přehlídek. Program vyvrcholí v neděli rekonstrukcí bitvy.

Meruňkobraní 2019 aneb festival meruněk v Židlochovicích

  • 13. července, Židlochovice

Další ročník Meruňkobraní nabídne kuchyni prvorepublikových specialit, ale také hmyz servírovaný na meruňce, dobovou přehlídku a kurzy komentovaného vaření. Čeká vás řemeslný jarmark, nabídka čerstvých meruněk, meruňkového džemu přímo z kotle a meruňkových specialit. Nebude chybět soutěž v pojídání meruněk!

Noční prohlídky zámku Vranov nad Dyjí

  • 14. července, od 20 do 22 hod, zámek Vranov nad Dyjí

Nenechte si ujít jedinečnou procházku potemnělým vranovským zámkem za svitu lamp a svící. Připravena je volná prohlídka bez průvodce, při které máte možnost ve večerní atmosféře navštívit nejen salony prvního patra, ale i barokní sál předků a zámeckou kapli. Vhodné i pro rodiny s menšími dětmi.

Festival Búdy 2019 – „S muzikú za vínem“

  • 12. – 13. července, Mutěnice

V Mutěnických Búdách bude otevřeno 24 sklepů. A k tomu všemu vás čeká spoustu hudebních vystoupení. Vrcholem festivalu je vystoupení kapely Desmod.

Spustit audio