Víkendové tipy: roboti ve VIDA centru, rekonstrukce bitvy nebo festival sci-fi filmů

Brána do světa sci-fi filmu bude v brněnském kině Art otevřena do neděle. Pokud ale neholdujete cyberpunku, na své si snad přijdete v dalších z našich víkendových tipů.

VIDA! Roboti

  • 8. února, Brno

Vezměte děti do zábavního parku VIDA! v Brně a odhalte, jak roboti fungují, jak se ovládají či programují. S roboty si také můžete zahrát robotický stolní fotbal nebo si s jedním dokonce popovídat. Milovníci rychlých aut si také vyzkoušejí trenažér formule.

Krojový ples v jízdárně zámku Valtice

  • 8. února, zámek Valtice

Valtická krojovaná společnost pořádá v sobotu Krojový ples v prostorách Zimní jízdárny valtického zámku. K tanci a poslechu hraje dechová hudba Svárovanka a cimbálová muzika.

Requiem za Ernsta Wiesnera

  • 9. února v 19:30, Krematorium, Jihlavská, Brno

Brno Contemporary Orchestra zahraje v pietním prostoru Ernsta Wiesnera v budově brněnského krematoria společně s klavíristkou Nikol Bókovou, která s BCO pravidelně spolupracuje. Více informací najdete zde.

Zimní bitva v Army parku Ořechov – Narva 1944

  • 8. února, Army Park Ořechov

Tradiční zimní bitva v Army Parku Ořechov, tentokrát inspirovaná událostmi z roku 1944 – boji na řece Narva u stejnojmenného města, ležícím v dnešním Estonsku u hranic s Ruskem. Představí se několik stovek účinkujících v dobových uniformách a vojenská technika v čele s legendárním tankem T34. Areál je v sobotu otevřen od 10 hodin, bojová ukázka pak proběhne od 14 hodin.

Future Gate 2020 v Brně

  • do 9. února, Brno

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate se přesunul z Prahy do Brna. Kromě premiérových snímků, klasiky a dokumentů přinese nově i soutěž žánrových novinek. Výchozím tématem filmové přehlídky je svoboda, vizuálním prostředkem k jejímu zobrazení se stane populární subžánr sci-fi: cyberpunk. Program festivalu doplní několik přednášek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.