Víkendové tipy: Otevřené sklepy, kytary v Mikulově, šermíři v Kroměříži i cyrilometodějská pouť

4. červenec 2018

Na následující sváteční dny tu pro vás máme pozvánky za vínem a dobrým jídlem, folklorem, hudbou, ale i na Cyrilometodějskou pouť na Podluží.

Valtice po italsku

Ve dnech 5. a 6. července se v prostorách valtického zámku uskuteční letní vinařské slavnosti spojené s gastro festivalem. Degustace vína a pokrmů proběhnou na zámeckém dvoře, příjemnou letní atmosféru dotvoří cimbálová muzika k tanci i poslechu.

Druhý ročník letní akce na zámeckém dvoře se ponese v duchu Itálie a italských specialit. Akce Valtice po italsku / Valtice all 'Italiana představí italské tradice nejen v kulinářské oblasti a výrobě vína, ale také chce ukázat lokální produkty, italskou módu a design, zkrátka všechny věci, kterými proslula Itálie ve světě. V areálu budou stánky s potravinami a italskými specialitami a ochutnávky italských vín.

Hejův nožík – vůně dřeva ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

 Ve Valašském muzeu v přírodě se v sobotu 7. července již pojedenadvacáté setkáte s mistry řezbáři, kdy skanzen rozezní zvuk dlátek, zasekávajících se do dřeva, ze kterého se zajisté vyloupne krásný předmět hodný obdivu. Návštěvníci se také mohou těšit na koncerty folklorních skupin. Skanzen v Rožnově bude otevřen od 9 do 18 hodin.

Letní otevřené sklepy Moravská Nová Ves

Vinařský spolek Moravská Nová Ves zve všechny vinaře, příznivce i milovníky kvalitního moravského vína ve čtvrtek 5. července 2018 v době od 10.00 do 20.00 hodin do autentických prostor sklepních uliček U nádraží, Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi k návštěvě přibližně 25 - 30 otevřených vinných sklepů a sklípků. Připraveno je občerstvení s krajovými specialitami, kulturní program s vystoupením cimbálové muziky a losování anketních lístků o ceny.

Tajemství staré Kroměříže 2018 - netradiční prohlídky města

Poutavé a netradiční prohlídky města Kroměříže připravila i na letošní turistickou sezonu zdejší radnice společně se skupinou historického šermu Biskupští manové. Každý pátek v červenci a srpnu se můžete vydat malebnými ulicemi historického města na procházku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech a symbolicky nahlédnout proti proudu času do dob, kdy bylo město letním sídlem olomouckých biskupů. Součástí netradiční prohlídky, která je vhodná i pro rodiny s dětmi, jsou scénické vstupy s výjevy z historie města.

Procházka v doprovodu biskupských vojáků a měšťanů vede nejpůsobivějšími místy v historickém centru Kroměříže. Výklad je zaměřen na zajímavosti, o nichž se v běžných propagačních materiálech nedočtete, například kde bydlel městský kat, kde stávala Kovářská brána nebo na které české bankovce je zobrazen kroměřížský zámek. Zájemci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů. První představí Kroměříž v 17. a 18. století, druhý je zaměřen na téma turistické sezony.

Zahájení netradičních prohlídek Kroměříže

Slavnosti Porčova mlýna - Býkovice

Navštivte stylovou Krčmu, prozkoumejte Porčův mlýn nebo si zkuste umlít mouku či upéct chléb. Dejte si pivo, poslechněte živou muziku a nechte své ratolesti lítat kolem. Místní pohádkové bytosti se o ně mile rády postarají.
Každoroční Slavnosti Porčova mlýna letos spadají na 7. července. Mlýn pro vás bude kompletně otevřen – uvidíte mlýnské kolo v chodu, mletí mouky, světnici rodiny pana Porče a pravého mlynáře z Býkovic. Po celý den bude hrát živá muzika – folk, blues a country, doprovázená lahodným jídlem a pitím. Pro děti bude připravený pestrý program a možnost jít do volné ohrady s ovečkami a kozami. Dále budou možné projížďky na koni či rybaření.

Kytarový festival Mikulov 2018

Špičkoví umělci z celého světa předvedou bravurní hru na klasickou kytaru. Mikulov se ve druhém červencovém týdnu opět stane centrem kytarového dění - ve dnech 8. – 14. 7. se zde uskuteční 32. ročník mezinárodního kytarového festivalu „Mikulov 2018“.
Těšit se můžete celkem na 9 koncertů v prostorách mikulovského zámku.
Mikulovský kytarový festival patří již tři desítky let k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Tak jako v minulých letech nabídne i letos řadu přednášek, seminářů a workshopů s kytarovou tématikou, výuku v mistrovských třídách a také 13 koncertů vynikajících světových interpretů i účastníků festivalu.

Hravá Květná zahrada

Připojte ke svým prázdninovým zážitkům návštěvu zámku či zahrad, připravili jsme program pro celou rodinu. Zažijte atmosféru Libosadu, skrze vyprávění, hry, hudbu a dokonce i kouzla. Nebude chybět ani bludiště a kuželky. Co všechno v zahradě voní a co se dá ochutnat? Program trvá 60 až 90 minut a je vhodný pro děti od 3 let. Akce se koná každý prázdninový pátek vždy v 11.00 a ve 14.00 hodin

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Zpestřete si léto neobvyklým zážitkem a naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy. Prožijte voňavé chvíle se svou rodinou či kamarády, nechejte si povykládat o typickém valašském koláči, naučte se něco nového a užijte si společně spoustu zábavy.

Kurzy pečení frgálů se v Resortu Valachy pořádají každé prázdninové úterý a sobotu od 10 do 13 hodin.

Výběr z akcí:

Město Velké Pavlovice pořádá akci s názvem Víno v oranžovém aneb noční otevřené sklepy, kdy bude 7. července otevřeno na 20 vinných sklípků, a to až do půlnoci!

Na stejný den připadají další otevřené sklepy, a to v obci Hrušky, kde budete moci ochutnat víno od místních vinařů a dokonce se svézt i koňským povozem.

Tradiční cyrilometodějská pouť proběhne v Podluží na den svátku svatých Cyrila a Metoděje na Akropoli hradiště. Slavnostní mše svaté se účastní mnoho poutníků a řada z nich také ve slováckých slavnostních krojích.

Kulturní tipy z jižní Moravy posílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz, akce ve Zlínském kraji posílejte na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz

Spustit audio