Víkendové tipy: 150 let MHD v Brně, festival Překročme řeku nebo vojenský den

Na tento víkend zveme například na odhalení památníku připomínající 150 Mětské hromadné dopravy v Brně, do otevřených sklepů v Čejči nebo na festival na nábřeží Svitavy.

Odhalení památníků Na Kiosku – 150 let od zahájení provozu MHD v Brně

  • 17. srpna, Brno

V sobotu v 19:00 uplyne přesně 150 let od zahájení provozu koněspřežné dráhy v Brně. V tuto hodinu roku 1869 vyjel první koňmi tažený vůz z Moravského náměstí (tehdy zastávka zvaná Na Kiosku) směrem ke Královu Poli k Semilassu, a proto i nyní, po uplynutí půldruhého století, se v tuto hodinu vypraví koněspřežná tramvaj týmž směrem. Na místě původní zastávky koněspřežné tramvaje bude odhalen památník připomínající 150. jubileum brněnské městské hromadné dopravy, která se za ta dlouhá léta stala neodmyslitelnou součástí života ve městě.

Festival Překročme řeku

  • 17. srpna, od 10 hodin, Bílovice nad Svitavou a Brno

Festival se letos uskuteční na několika místech nábřeží Svitavy, od Bílovic nad Svitavou až po Tuřany. Hlavní část akce se koná na Černovickém nábřeží. Na programu jsou koncerty, divadlo, výstavy, sportovní i výtvarné aktivity pro děti i dospělé.

Vojenský den na Pánově

  • 17. srpna, 10 – 19 hod, Pánov u Hodonína

Největší vojensko-historická akce na jižní Moravě, která se koná na bývalém vojenském cvičišti u Hodonína. Těšit se můžete na více než 80 kusů vojenské techniky. Příjezdová cesta na bývalé vojenské cvičiště vede ze silnice č. 55 ze směru Břeclav a Veselí nad Moravou. Za Hodonínem odbočte na polní komunikaci.

Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz 2019

  • 17. srpna, 14 – 20 hod, Brno, Nová radnice

Zveme vás k účasti na již 16. ročníku mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2019. Těšit se můžete na degustace vystavených vín, vystoupení tanečníků a cimbálové muziky ze Strážnice, ukázky historického vojska z dob Napoleona.

Otevřené vinné sklepy v Čejči 2019

  • 17. srpna, 11 – 18 hod, Čejč

V sobotu bude otevřeno 20 vinných sklepů a k degustaci nabídnuto více než 230 vzorků vín. Areál vinných sklepů Pod Búdama v Čejči patří k velmi hezkým sklepním prostorám na Moravě. Zážitek umocní i doprovod akce mužským pěveckým sborem z Hovoran, po skončení pak Beseda s cimbálovou muzikou Mládí z Čejče.

Spustit audio