Víkend ve středních Čechách: Oslavy medvědí plnoletosti, plesy i bruslení

12. leden 2018

Oslava 18. narozenin oblíbených „večerníčkových“ medvědů v Berouně, výstava holubů, králíků a drůbeže Náš chovatel v Lysé nad Labem, veřejné bruslení v Kolíně nebo komentovaná prohlídka výstavy LAJKA - OD FILMU K DIVADLU A ZPĚT v kutnohorském GASKu. Nadcházející víkend nabízí ve středních Čechách pestrý program pro všechny věkové kategorie.

Polabské muzeum Poděbrady nabízí výstavu s názvem "Když půlnoc odbíjí – Hodiny, hodinky a kalendáře". V expozici uvidíte pestrou ukázku hodin a hodinek nejrůznějších typů a velikostí – od kapesních a náramkových přes budíky a stolní chronometry až po nástěnné či podlahové hodiny. Opomenuty nezůstanou ani nástroje hodinářských mistrů a staré katalogy. Otevřeno je až do druhého února denně mimo pondělí od devíti to 17cti hodin.

Jestli chcete poznávat krásy skla, můžete v pátek vyrazit do centra sklářského umění – do huti František v Sázavě. Uvidíte autorské sklo v kolekci skleněných plastik českých i světových výtvarníků. Poznáte i proces výroby sklad od zrnka písku a řemeslný důvtip, vynalézavost a zručnost. Dnes je otevřeno od desáté do čtvrté odpolední a o víkendu po oba dny ve stejném čase.

V Lysé nad Labem začíná oblíbená zemědělská výstava Náš chovatel. Návštěvníci se můžou pokochat pohledem na víc než 1 400 holubů, 300 kusů drůbeže a asi tisícovku králíků. Pro chovatele jsou připravené i odborné přednášky nebo poradenská služba. V pátek je otevřeno od 11.00 do 17.00 hodin a v sobotu od 9.00 do 16.00 hodin.

V Praze začíná lednové večerní provázení ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě. Akce má název Džungle, která nespí a nabízí vám noční návštěvu tropického deštného pralesa s vůní exotických rostlin i kuňkáním tropických žabek. Prohlídky potmě vás čekají každý lednový pátek od 18cti hodin.

Ve skleníku Fata Morgana

Tylovo divadlo v Rakovníku přivítá Blondýnu. Neboli písničkářku, která si dělá legraci ze světa kolem sebe i ze sebe. Finalistka pražské Porty svůj dnešní koncert spojí s překvapením v podobě folkových hostů a zejména se křtem nové desky. Zpívat a hrát se začíná v 19 hodin.

Městské divadlo v Kolíně uvádí Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Jde o svižnou a humorem „nadupanou“ komedii, která je poctou největšímu dramatikovi všech dob. Tři herci sehrají v jednom večeru všech jeho 37 her a 154 sonetů ve 120 minutách a ještě stihnou pauzu.

S nebožtíkem v patách – tak se jmenuje černá retro krimi komedie o vraždě, která se možná ani nestala. Uvidíte, jak těžké je zbavit se mrtvoly, která se za žádnou cenu nechce nechat pohřbít. Sledovat budete příběh Elliota Nashe, autora televizních detektivek, který se sám zaplete do nejtěžšího zločinu. Přenesete se do Ameriky 50tých let a do atraktivního prostředí filmových a televizních tvůrců. Příběh se v Městském divadle v Mladé Boleslavi začne odvíjet od 19 hodin.

Michal Prokop Trio koncertuje ve společenském sále Kulturního domu v Dobříši. Trojice se skládá z leadera kapely Framus 5 Michala Prokopa, nadžánrového kytaristy Luboše Andršta a neméně všestranného houslisty Jana Hrubého. Písničkový základ repertoáru je rozšířen Andrštovými zkušenostmi s blues a jazzem i osobitou hrou a klasickým hudebním vzděláním Jana Hrubého na elektrifikované housle. Vystoupení začíná ve 20 hodin.

Koncert Znovu 89 - Michal Prokop

Berounští medvědi Kuba a Matěj z populárního večerníčku Méďové dosáhnou plnoletosti. Na sobotní party k jejich osmnáctinám nebudou chybět oblíbené pochoutky, jako šlehačka či hroznové víno, a počítá se i s předáváním dárků.

Milovníci chůze v sobotu můžou vyrazit na 15. ročníku výstupu na Prahu – neboli „Pochod na Pražák“. Startuje v 10:45 z Nepomuku a zajištěné jsou buřty a teplé nápoje – pořadatelé uvítají, když si účastníci přinesou vlastní hrnečky. A nebudete šlapat nadarmo - finanční prostředky z letošního ročníku poputují z největší části na podporu malého Vilémka – který má díky nedokysličení u porodu nevratné změny na mozku.

Mladá Boleslav místo aut hostí cyklisty. V sobotu se tam jede Mistrovství České republiky v cyklokrosu. Start jednotlivých kategorií je na křižovatce ulic Na Celně a Vančurova. Cíl je ve Vančurově ulici. Na závodníky čeká trať dlouhá 2760 metrů na louce podél říčky Klenice a ve svahu nad ní. V 11:30 startují ženy, ve 12:50 muži.

V Hlásné Třebani v sobotu slaví Masopust. Akci pořádají místní hasiči a začíná v jednu hodinu odpoledne u hasičárny. Hrát bude kapela Třehusk a průvod maškar projde a protančí obec.

Dačického dům v Kutné Hoře připravil JAPONSKÝ DEN. V rámci projektu Poznej světové dědictví UNESCO můžete poznávat japonskou kulturu – třeba čajový obřad i s ochutnávkou, uvidíte samurajské originální meče s komentářem nebo tradiční kimona. Zjistíte, jak se hrají japonské šachy šógy a čeká vás i přednáška o teorii poezie Haiku. Akce začíná ve13 hodin.

V Příbrami se dnes můžete podívat do svatohorského sklepení. To bylo obnoveno během rekonstrukce v roce 2015 a při komentované prohlídce se dozvíte, jak to jezuité plánovali a jak to ve skutečnosti vypadá. Na fotografiích můžete porovnat stav při rekonstrukci a teď. Prohlídka zabere asi 35 minut a koná se mezi 13.- 15. hodinou.

Závod mistrovství Evropy v cyklokrosu se uskutečnil v jihočeském Táboře

Praha se dnes stane světem růží – dnes i zítra se totiž v křížové chodbě Karolina koná ojedinělá výstava těchto královen květin! Expozice má za cíl seznámit širokou veřejnost s pěstováním růží na fairtradových farmách v Africe, nebo např. vyvrátit věčně omílané mýty o květinách – kolik jich darovat – tedy lichý nebo sudý počet? Na výstavě návštěvníci uvidí až 6 000 růží! Výstava dnes začala v 10 dopoledne a skončí zítra v 18 hodin.

V GASKu v jezuitské koleji v Kutné Hoře v sobotu v 16 hodin začíná komentovaná prohlídka a křest knihy k výstavě: LAJKA - OD FILMU K DIVADLU A ZPĚT a to za přítomnosti animátora Aurela Klimta. Zítra zase můžete rozpohybovat na stejném místě papír. Mezi 10. a 18. hodinou stačí dorazit na animační dílnu s názvem PAPÍRKOVÁ ANIMACE. Pod vedením Aurela Klimta si vyzkoušejte techniku tzv. plošky a dostanete se od bílého papíru až k rozpohybované postavičce. Výsledkem bude vlastní kousek animovaného filmu.

Kdo se chce trochu protáhnout a užít si na ledové ploše, může dnes vyrazit na veřejné bruslení v Kolíně. Tamní zimní stadion je otevřený od 19:30 do 21:30.

V Rakovníku se v sobotu koná 2. Reprezentační ples Základní umělecké školy. Akce začíná v sále Kulturního centra v 19 hodin a o hudební doprovod se postará domácí skupina GRIPPEDS a host z Teplic - BIG BAND BONIT. A kromě bujaré zábavy a tance se chystá i půlnoční překvapení.

Rozhlasová tančírna v budějovickém Metropolu. Představil se Rozhlasový swingový orchestr se svými sólisty, jako hosté Anna a Felix Slováčkovi

V Berouně se v neděli předávají audiovizuální ceny TRILOBIT 2018. Ale ještě než výherci převezmou křišťálové trofeje, můžete se zabavit v rámci doprovodného programu. Ten se koná od 10 do 19:30 v Městském kině Beroun a začíná s Večerníčkem s kvízem a pokračuje projekcemi favorizovaných snímků. Ceny se předávají po 20.hodině v Kulturním domě Plzeňka v Berouně .

Kočárovna v Brandýse nad Labem v neděli nabízí akci Čteme dětem. Mezi jednou a čtvrtou hodinou odpolední můžete přivést své ratolesti a na společné čtení knížek se zimní tématikou.

Kladenské divadlo Lampion v neděli „ordinuje“ Pohádku na předpis. Jde o autorské představení Divadla rozmanitostí o tom, co všechno se dá zažít při návštěvě u pana Doktora. V kouzelné divadelní ordinaci se předepisují především pohádky, které mají léčivé účinky. Do hlediště můžou usednout už děti od tří let. A hrát se začíná ve tři hodiny odpoledne.

Mělnický kulturní dům nabízí úvodní představení v rámci přehlídky amatérských divadelních souborů Divadlo dětem 2018. Od 15 hodin malí diváci uvidí Čertovské čarování a účinkuje divadelní spolek Právě začínáme z Horních Počernic.

Zatančit si můžete v Rakovníku. Od čtvrté hodiny odpoledne tam v rámci tanečního podvečer hraje k tanci i poslechu kvintet Jiřího Soukupa.

Tylovo divadlo v Kutné hoře dětem přichystalo Pohádku z budíku. Od čtvrté hodiny odpoledne nabídne Teátr Pavla Šmída z Českých Budějovic představení o dvou bratrech – Pospícháčkovi a Loudáčkovi, kteří se vydali na dobrodružnou cestu za Časem, aby se ho zeptali, jak to s ním vlastně je.

Bruslení v Pelhřimově

Na stadionu ve Velkých Popovicích pokračuje další víkendové bruslení. Po ledě se můžete prohánět na zimním stadionu HC Slavoj a ještě vám k tomu bude hrát hudba. V neděli je otevřeno pro veřejnost od 15:30 do 17:00. Na stadionu není půjčovna bruslí, ale zato si tam můžete nechat svoje brusle nabrousit.

Do Špindlu se dnes můžete vypravit v Benešově? Že vám to zeměpisně nesedí, nevadí. Jde totiž o český film v benešovském kině. Špindl má podtitul: Co se stane na horách, zůstane na horách. Do zasněžených hor vyráží na dámskou jízdu sestry Eliška, Katka a Magda. Během týdenního pobytu je i ostatní aktéry snímku zavalí lavina milostných i životních lapálií. Promítat se začíná 19:30.

Spustit audio