Víkend ve středních Čechách: lyžování, lampiony a vůně čaje

27. říjen 2017

Lampionové průvody, výstavy a akce v muzeích za symbolické vstupné v rámci Dne Středočeského kraje, promítání filmů a další zajímavé akce nabízí nadcházející víkend ve středních Čechách. Na své si přijdou milovníci kultury i zdravého pohybu na čerstvém vzduchu. Navíc můžete přispět na dobrou věc.

Například lyžařský areál Monínec na Příbramsku už zahájil lyžařskou sezónu. Můžete se tam vydovádět na hotelové sjezdovce a pracovníci areálu budou průběžně sjezdovku zasněžovat. Delší trasu, která má 600 metrů, otevřou lyžařům 17. listopadu.

Už v pátek se mohou zabavit děti v rámci podzimních prázdnin na zámku Loučeň. Celý den na ně čeká program s hrací kartou a plněním úkolů v doprovodu postav z oblíbených večerníčků. Ratolesti čeká loupežnická škola, prohlídky zámku s paní kněžnou, nebo Hajáskova polštářková dílnička.

Regionální muzeum v Mělníku zve na doprovodný program k výstavě železničních hraček Historie malé železnice. Těšit se můžete na předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném kolejišti. Zaujme vás i dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z třicátých let 20. století. Nejen pro děti je připravena dílna se stavebnicí Merkur.

Fenomen MERKUR v Jihlavě

Netradiční lampionový průvod v pátek pořádá Mateřská škola Sluníčko v Dobřichově. Sraz je v půl páté odpoledne ve školce. Mezi pátou a půl šestou pak účastníci vyrazí v přestrojení za „podzimníčky“ a se zapálenými lampiony na procházku Dobřichovem.

Zámek Březnice na Příbramsku v pátek nabízí literární večer s podtitulem Cti otce svého, a miluj ženu svou. Jde o příběh tajné svatby na zámku a uslyšíte v něm ukázky z románu Antonína Polácha o životě Ferdinanda II. Tyrolského a jeho vztahu s Filipínou Welserovou. Číst bude v hodovním sále od sedmé večerní Martin Myšička a na harfu ho doprovodí Kateřina Valášková

V pátek začíná také 33.ročník festivalu Podblanický hudební podzim. Je věnovaný jednomu z nejvýznamnějších tvůrců vrcholného baroka, českého skladatele konce 17. a první poloviny 18. století, Jana Dismase Zelenky. Koncert se uskuteční v kostele svatého Petra a Pavla v Načeradci na Benešovsku. Od 18 hodin zahraje KVARTETO MARTINŮ se sólisty sopranistkou Hanou Jonášovou a hráčem na trubku Vladimírem Rejlekem. O umělecký přednes se postará Alfred Strejček.

V sobotu slavíme Den české státnosti i Den Středočeského kraje. Za zvýhodněné vstupné se proto otevírají expozice mnoha institucí v regionu. Do akce se zapojuje například Památník Vojna Lešetice, Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum zlata Nový Knín nebo Muzeum Špýchar Prostřední Lhota. Například Hornický skanzen Březové Hory k tomu nabízí i Havířské šprýmování - zábavný program pro děti i dospělé inspirovaný prací, běžným životem i radovánkami březohorských havířů.

26. října - na Monínci začala sezóna

V sobotu se také mimořádně otevírá jeden z mála zachovalých rekonstruovaných bunkrů Pražské čáry - atypický řopík u Bratronic. Je zabudovaný v náspu pod silnicí mezi Bratronicemi a Dolním Bezděkovem. Zpřístupněn je od půl jedenácté až do páté odpoledne.

Vypravit se můžete i na 3. ročník Slavností Malínského křenu. Od 10 hodin vás v sokolovně u fotbalového hřiště v Malíně čeká trh, dobré jídlo z malínského křenu a s křenem, divadlo pro děti, jízda na koních, dlabání dýní, pouštění draků a zajímavé informace o historii křenu. Pořádá Spolek pro zachování tradice pěstování Malínského křenu.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně v sobotu nabízí program s názvem Knihovna s vůní čaje. Od 9 do 14 hodin budete zasvěceni do tajů přípravy bylinkových čajů s bylinkářkou Marcelou Bohuslavovou. Pro děti se chystá výtvarná dílna, kde si mohou složit mandalu z čajových sáčků nebo pomalovat čajovou konvičku. Přichystané jsou i dvě komentované prohlídky zákulisí knihovny.

A pokud vás láká pohyb na čerstvém vzduchu, můžete se vypravit i na pouštění draků. Osadní výbor Zalány na Rožmitálsku pořádá od 13 hodin Podzimní pochod nejen s drakiádou ale i opékáním buřtů.

A Tělovýchovná jednota Hostivice v sobotu v místní sokolovně pořádá společensko-sportovní odpoledne (nejen) pro starší a pokročilé. Klání pro seniory je připravené pro kategorie: 60-70 let (muži-ženy); nad 70 let (muži-ženy). Mezi disciplíny patří chůze s holemi na čas nebo cvičení na koordinaci a obratnost. Proběhne i degustační soutěž „O nejlepší hostivickou marmeládu" nebo výstava „Hostivický šikula". Na místě bude i „poradna s lékařem" a všechno zakončí taneční zábava.

K oslavě Dne středočeského kraje se připojuje i hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna, který promítá filmy režiséra Saši Gedeona. V půl páté odpoledne vás čeká Návrat idiota a beseda s tvůrcem samotným. Doprovodný program zahrnuje prohlídky skanzenu, výstavy nebo funkční kovárnu.

Sportovní hry seniorů (ilustrační foto)

A v neděli bude na zámku ve Žlebech otevřená zámecká kuchyně. Uvidíte tam kuchtíky a kuchtičky v historických kostýmech, kteří se postarají o zajímavý exkurs do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých.

Ve stejný den máte jedinečnou šanci vybrat si domácího mazlíčka a ještě udělat dobrý skutek. Stačí zajít na Umísťovací výstavu koček v prostorách veterinární kliniky Fénix v Praze 3. K dispozici budou asi tři desítky koček a koťat z ochranářských organizací Prahy a Středočeského kraje. V rámci výstavy bude probíhat i bezplatná veterinární poradna pod záštitou veterináře Richarda Macka.

Klub ultralehkého létání v Rohozci u Kutné Hory pořádá v neděli už 11. ročník drakiády. Věkový limit pro soutěžící je stanovený od jednoho roku až do sta let a soutěžit se bude ve třech kategoriích: drak letec, drak krasavec a drak vozembouch.

Ve Spolkovém domě v Kutné Hoře můžete vidět výstavu s názvem Bohumil Bek: Příběh kutnohorského řezbáře. Talentovaný umělec byl také sochařem a restaurátorem a jeho dílo můžete obdivovat každý den až do 24. listopadu.

Do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kladně můžete zajít na REQUIEM Wolfganga Amadea Mozarta. Od páté hodiny odpoledne zahrají a zazpívají Chorus Carolinus Kladno, Ženský pěvecký sbor Smetana, Kladenský symfonický orchestr a Komorní sbor Nyklband.

Velká scéna divadla v Příbrami uvede hru s názvem Leni. Soubor Divadla v Řeznické rozehraje v neděli od 19 hodin příběh o fiktivním setkání dvou skutečných lidí: legendárního moderátora americké talkshow Johnnyho Carsona a kontroverzní "dvorní režisérky" Adolfa Hitlera Leni Riefenstahlové. Hledat se budou odpovědi na otázky, jaká je hranice mezi posluhováním ideologii, aktivní spoluúčastí na budování režimu a uměleckou tvorbou? Hrají Nela Boudová, Ondřej Kavan nebo Daniel Krejčík.

Spustit audio