Víkend ve středních Čechách láká do přírody za sportem i za historií

21. duben 2018

Vodácký festival ve Zruči nad Sázavou, Nymburský půlmaratón, oslavy Dne Země nebo výprava Cestičkou k Mayrovce. Meteorologové předpovídají na nadcházející dny krásné počasí a tomu odpovídá i nabídka víkendových kulturních nebo sportovních akcí. A pokud by se náhodou počasí pokazilo, je tu řada výstav nebo koncertů.

O víkendu se můžete vypravit na unikátní výstavu železničních modelů a modulů v Líbeznicích. Expozici najdete v nové sportovní hale Na Chrupavce a k vidění budou modelová kolejiště různých velikostí, jízdy pětipalcové zahradní železnice, papírové modely i dioramatické modelářství. Na místě budou i dílny pro děti a dospělé. Výstava trvá až do neděle.

V sobotu můžete vyrazit na pochod Krajinou barona Ringhoffera. Třináctý ročník 20 km dlouhého pochodu startuje v 9:30 dopoledne v Mirošovicích u nádraží. Vede přes Dolní Lomnici, Velké Popovice, Kostelec u Křížků a končí v Kamenici, kde bude zajištěna doprava k vlaku do Mirošovic. Po cestě jsou pro pochodníky připravené kontrolní razítkovací zastávky se soutěžemi a v cíli odměny a diplom.

Fiat Car Classic – tak se jmenuje oblíbená akce veteránů v Poděbradech, která letos nabídne veškeré italské vozy do roku výroby 1988. Zájemci si je můžou prohlédnout v sobotu mezi 10. a 11. hodinou dopoledne na lázeňské kolonádě a posádky vozů odpoledne vyrazí na orientační 50 km dlouhou jízdu po okolí Poděbrad.

Zámek ve Zruči nad Sázavou v sobotu otevírá turistickou sezónu. Akci spojí také s 3.ročníkem Vodáckého festivalu. Akce začíná otevřením zámeckých expozic v 10 dopoledne a ve 13 pak vypukne program v zámeckém parku. Čekají vás vystoupení místních dětí a program s televizní Majdou.

Hornický skanzen Mayrau

Výlety po stopách hornických tradic

A vyšlápnout si v sobotu můžete i na osvětově naučnou vycházku s podtitulem: „Naše Mramorka žije“. Půjde se okruhem kolem lomu Mramorka a průvodcem bude vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Hostivice Karel Kerouš. Sraz pro pěší je v 9,45 u rybníčku Mařánek - pro ostatní v 10:30 na horní odbočce k lomu.

Klub přátel hornických tradic Kladno ve spolupráci s Hornickým skanzenem Mayrau ve Vinařicích v sootu pořádá tematickou vycházku Cestičkou k Mayrovce. Letošním tahákem je prohlídka dolu Michael v Brandýsku spojená s výstupem na nově zrekonstruovanou těžní věž. Procházka s průvodci začíná právě u dolu Michael a účastníci se pak přemístí vlakem na zastávku Kladno Ostrovec. Odtud se půjde k dolu Engerth, k uhelné vlečce, k dolu Barré a k Mayrovce. Tam účastníkům zahraje k opékání buřtů harmonikář.

V sobotu začíná i sezóna Malé dráhy, Velké zahradní železnice a parostrojního muzea Skalsko na Mladoboleslavsku. Mezi 10. a 17. hodinou můžete zajít na prohlídku expozic modelů parních strojů a můžete se svézt i ve vláčku, taženém parní lokomotivou.

Ve stejný den se otevírá brána Mladoboleslavského hradu. Těšit se můžete na komentované prohlídky, které budou vycházet z nádvoří v 15,15; 16,15 a v 17,15 hodin. Dostanete se během nich i do běžně nepřístupných hradních prostor – jako jsou sklepení, parkán nebo archív. Navíc vás čeká i promítání dobových a současných fotografií hradu a malá výstava kuriózních dýmek ze sbírek Muzea Mladoboleslavska. A vstup je zdarma.

Zmenšenou parní lokomotivu, která vozí vláček s návštěvníky, si Petr Vidner sám konstrukčně sestavil

Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře v sobotu pořádá komentovanou prohlídku a literární čtení s podtitulem: Ještě ten přejdete les. Akce začíná v Jezuitské koleji v 16 hodin a vydáte se na bloudění temnými a hlubokými lesy s českými básníky – Karlem Hynkem Máchou, Janem Opolským, Vladimírem Holanem a dalšími. Účinkují Marie Švestková a Petr Adámek.

Tylovo divadlo v Rakovníku v sobotu uvádí divadelní zpracování Šakalích let. Známá muzikálová komedie o svobodě, nezávislosti, rudé hvězdě a hlavně rokenrolu začíná v 18 hodin.

A Spolek Atelier Kladno v sobotu večer hostí koncert s povídáním jak o nás, tak o hvězdách a lidech samotných ... Jmenuje se Song Ladies ve hvězdách a začíná v 19 hodin. Čeká vás i zajímavý host - spoluúčinkující muzikant, astrolog a architekt Mikoláš Bělík.

V Nymburce se poběží půlmaratón

Milovníci pohybu se v neděli můžou zapojit do 6. ročníku Nymburského půlmaratonu a čtvrtky. Kratší desetikilometrový závod i půlmaraton o délce přes 21 km startují v 10 hodin dopoledne a trasa povede parkem, Labskou cyklostezkou a přes dva mosty. Zapojit se můžou ženy, muži i týmy. Vyhlášení výsledků se očekává zhruba ve 12:30.

Rodiče a prarodiče s dětmi můžou v neděli vyrazit na 7. ročník putování s názvem Ořešínský vandráček. Sraz je ve 14 hodin u dolního rybníka v Buštěhradu. Čeká vás dobrodružná stezka s plněním úkolů, malování na obličej a loutkové divadlo.

Ústecký půlmaraton 2017

V neděli se můžete vypravit na Zámeckou pouť Rudolfa Chotka na zámku Kačina na Kutnohorsku. Pestrý program je připravený mezi 10. až 17. hodinou a na místě bude tržiště, taneční ukázky, komponovaný program o životě, etiketě a společnosti 19. století a rukodělné aktivity jako je vyšívání, kreslení siluet dobovou technikou, vytvoření dobového účesu nebo vějířomluva. Připraven je i koncert skupiny Pískomil se vrací. Nebude chybět kouzelník a milovníky květin potěší výstava orchidejí.

V Debři u Mladé Boleslavi v neděli přibydou stromy. V rámci Dne země se od 14 hodin tam bude sázet nový les. Sraz je na hřišti a vysazovat se bude v místě poničeném orkánem Herwart. Pracovat se bude naproti divadlu a účastníci si mají přinést vlastní motyky. Po akci se budou opékat špekáčky v areálu hospůdky Romanov.

V neděli můžete oslavovat Den Země také na Říčanské hájovně. Na louce u Říčanské hájovny u Světic vás čeká akce pod širým nebem se zajímavým programem: na místě budou přírodovědná stanoviště s žabí tematikou i velká tvořivá dílna, divadlo Kaká s představením Ezopovy bajky, lukostřelba, dílna výroby xylofonu a pečení ve venkovní peci. I letos bude možné pohladit si živá zvířata - ovce a kozu. A vstupné je dobrovolné.


V Hostíně začíná sezóna chřestu

Věděli jste, že už odstartovala sezóna nového českého chřestu? Jak se pěstuje, můžete vidět třeba na farmě v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Na řadu nejdřív přichází takzvané bílé zlato a zhruba za dva týdny i zelená varianta. Během chřestové sezóny mají na farmě otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. A letos poprvé tam můžete vidět i speciální fialovou odrůdu.

Sklizeň chřestu

Milovníci dechovky můžou v neděli vyrazit do společenského centra v Rožmitále pod Třemšínem, kde se koná Jarní koncert Rožmitálské Venkovanky pod vedením Josefa Janouška. Koncert začíná v 18 hodin.

V Českém Brodě se koná zajímavý koncert s hlavním protagonistou – houslistou Jaroslavem Svěceným. Program akce je ve znamení tanga a kromě mistra zahraje na knoflíkovou tahací harmoniku bandoneon Ladislav Horák. Koncert začíná v půl osmé večer v českobrodské sokolovně.

Spustit audio