Víkend, ve kterém se rozsvítí vánoční stromy, ukáží betlémy a bude se zpívat. Advent začíná

30. listopad 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 30. listopadu 2018

Příležitost k setkání se svými blízkými, přáteli a známými v předvánočním čase opět poskytne akce „Rozsvícení vánočního stromu“ v Otrokovicích. Stejně jako v minulých letech bude událost doprovázena charitativní akcí, letos pod novým názvem „Otrokovice pomáhají potřebným“.  Akce se uskuteční v pátek 30. listopadu na náměstí 3. května před budovou Otrokovické Besedy. Program bude zahájen v 15 hodin žesťovým kvintetem, tradičně zde vystoupí žáci otrokovických základních škol a v podvečer zahraje kapela Podjezd.

V pátek 30. listopadu vystoupí v Hluku na Uherskohradišťsku zpěvák Tomáš Klus. Koncert začne v 19:00.

Klub Starý pivovar Kroměříž zve v pátek na módní show Předvánoční podívaná. Šperky, halenky, oblečení a šaty doplněné hudbou, program začíná od 19:00.

V pátek 30. listopadu se rozzáří v 17:00 vánoční strom v Uherském Hradišti. Program na Masarykově náměstí ale začne už v 16:00 Kouzelnou vánoční show pro děti s Jirkou Hadašem, následovat bude zábava s kapelou AkuStyk.

Rozsvěcet budou v pátek také vánoční strom v Rožnově pod Radhoštěm. Tradiční akce s doprovodným programem začne v 16:30 na Masarykově náměstí.

V pátek chystají slavnostní rozsvícení vánočního stromu ve Vizovicích na Zlínsku. Začne se v 17:00, o hudební doprovod se postará Vizovjánek.

Rozsvěcování vánočního stromu zažijí v pátek i v Napajedlech na Zlínsku. Program se uskuteční od 12:00 do 19:00. Na Masarykově náměstí si budou návštěvníci moci zakoupit adventní věnce, regionální produkty, dárky či se zahřát svařeným vínem, čajem nebo punčem.

Sobota, 1. prosince 2018

Výstava betlémů se otevře na Zlínském zámku.  V tomto adventním čase návštěvníky nejen vánočně naladí, ale hlavně seznámí s betlémy z nejrůznějších koutů České republiky. Ty se liší svým provedením a použitým materiálem. Pro nejmenší se chystají dílničky a minikino s pohádkami. Na své si přijdou i obdivovatelé vánoční výzdoby a retro Vánoc zvlášť.

Od 1. prosince bude v areálu KOVOZOO ve Starém Městě k vidění unikátní betlém ze dřeva a kovu. Zvířata vyrobená z kovového odpadu doplní dřevěné postavy biblického Betlému. Všechny postavy jsou v životní velikosti. Betlém bude přístupný denně až do 3. února 2019.

V sobotu 1. prosince se v Kroměříži uskuteční od 16:00 do 17:30 Tajemné putování Podzámeckou zahradou za Mikulášem. Potkat bude možné čerty a anděly. Vstup do Podzámecké zahrady je pouze z Vejvanovského ulice - od tržnice.

Vydejte se na Valašský mikulášský jarmek, který se uskuteční v sobotu 1. prosince ve Valašských Kloboukách na Zlínsku, unikátním parním vlakem. V čele soupravy historických vozů pojede parní lokomotiva 433.002 "Matěj." 

Na Výstavišti Kroměříž bude v sobotu 1. prosince tradiční výstava Floria Vánoce. Návštěvníky zaujmou krásně nazdobené pavilony, unikátní sbírka vánočních betlémů, adventní koncert Lenky Filipové nebo ohnivá show pekelných čertů v hrůzostrašných maskách.

V zámku Lešná u Valašského Meziříčí se od soboty konají adventní dílny, ve kterých si můžete vyrobit originální vánoční dekorace. Tvořivé dílny budou každou sobotu až do 15. prosince. Nejdříve si návštěvníci zhotoví adventní věnce a svícny s květinářkou Alenou Horákovou. Další sobotu Vás čeká zdobení skleněných baněk Irisa a třetí týden je na programu výroba skleněných mozaik se Sklářskou školou z Valašského Meziříčí. Poslední sobotu se můžete těšit na ukázku odlévání olova, pouštění lodiček a jiné zvyky. Dílny jsou vždy od 13 do 16 hodin.

Neděle, 2. prosince 2018

V neděli 2. prosince se slavnostně rozzáří vánoční strom na náměstí Míru ve Zlíně. Vše zahájí v 15:00 CM Kašava, hlavní bod programu přijde na řadu v 17:00. Organizátoři vzkazují, aby si každý vzal s sebou zvoneček. Provoz zahájí Ježíškova pošta.

V neděli 2. prosince 2018 bude v IC Zvonici Soláň zahájena vánoční výstava „Půjdem spolu do Betléma“.  K vidění budou betlémy, a to jak v tradičním pojetí jeslí v chudé stáji, tak rozsáhlá řezbářská díla o desítkách až stovkách figur, která kromě jesliček, ukazují život obyčejných lidí v našem regionu. Všichni zimní návštěvníci Soláně budou mít možnost prohlédnout si výstavu ve všech třech podlažích Zvonice, a to až do 29. 1. 2019.

Informační centrum Zvonice Soláň

 

autoři: Tomáš Fránek , pes

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.