Víkend v kraji můžete prožít mezi hrnčíři, hasiči nebo piloty balónů

5. květen 2018

Hrnčířské trhy v Berouně, folklor v Tuchlovicích nebo oslavy 140 let dobrovolných hasičů v Lysé nad Labem či sledování letu horkovzdušných balónů v okolí Slapské přehrady. Z víkendové nabídky kulturních i sportovních akcí v našem kraji si vybere určitě každý.

Například v sobotu můžete vyrazit na Vítání ptačího zpěvu. Začíná v 9 hodin dopoledne na hrázi mezi rybníky u Černého mlýna v Brtnici. Na akci se vám bude věnovat ornitolog a kroužkovatel Jan Matouš.

Dobrovická muzea na sobotu přichystala jarní koncert pěveckého sboru Dobrovan. Od 16 hodin vás čekají lidové písničky v autorských úpravách i spirituály. Na příčnou flétnu se přidá Monika Protivová. Známé melodie zahraje Gymnazijní orchestr z Mladé Boleslavi.

Pokud vás lákají spíš akce ve městech, můžete zavítat na Jarní hrnčířské trhy a na Řemeslný jarmark v berounském Geoparku Barrandien. Trhů se každoročně účastní i Muzeum Českého krasu a ve venkovní expozici Geoparku, kde najdete řadu nejrůznějších řemeslníků, jejich výrobky a delikatesy. V sobotu jsou trhy otevřené od 8 do 18 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin. Čeká vás 280 vystavovatelů a tématem letošního ročníku je „mozaika“. A i letos organizátoři zorganizovali sbírku na Stacionář sv. Anežky České pro seniory v Berouně a část bude použita na opravu krovu zábranského kostela.

V Lysé nad Labem oslavují 140 let od založení sboru dobrovolných hasičů. Mezi 9:00 - 17:00 hodinou vás v sobotu na místním výstavišti čeká den se složkami Integrovaného záchranného systému. Na místě budou kromě hasičů i policisté, záchranáři a výstava historické i moderní techniky. Pro zábavu zahraje dechovka, vystoupí mažoretky a pro ději je připravený skákací hrad. V 16 hodin odpoledne v hale C zazpívá Hana Zagorová a Petr Rezek.

Hrad Český Šternberk

Hrad Český Šternberk pořádá prohlídku rodového sídla Sternbergů pro rodiny s dětmi v doprovodu klíčnice. Tato postava žije na hradě už skoro 800l et a pamatuje si všechny místní obyvatele. Prohlídka se koná po oba dny vždy od půl dvanácté. A dorazit můžou i děti od 5 do 8 let.

11. ročník modelářské výstavy Dobříšská želva dnes a zítra najdete v Kulturním středisku v Dobříši. Dnes je otevřeno od 14 do18 hodin a zítra od 10 do15 hodin. Vystavovat se budou modely plastikové i papírové všech měřítek a na místě je i doprovodná výstava historické techniky. A v sobotu v 18 hodin se koná v Kulturním domě i beseda s historikem Filipem Vojtáškem – jedním z předních českých expertů na útoky hloubkařů na českém území během druhé světové války.

Tuchlovická pouť v sobotu nabízí bohatý program až do pozdního večera. V letním kině v Tuchlovicích vás čekají třeba soubory Jarošáček, Rosénka a Čtyřlístek. V 19 hodin večer začíná škola tanců a ve 20 hodin večer zahraje a zazpívá oblíbený Spirituál kvintet. Od 21:30 se pak rozjede večerní nokturno pro přátele folkloru „Bavíme se u muziky“. V neděli v areálu letního kina v Tuchlovicích se můžete od 10:30 těšit na pásmo zhudebněných Seifertových básní. Pořad Svatojánské ohně nebo vstoupení dětí s názvem Tancujeme pro radost. Od 14 hodin je připraveno Divadlo Víti Marčíka a v 15 hodin tři Taneční miniatury v podání vojenského souboru Ondráš.

Základní škola v Neveklově na sobotu připravila seriál dílen věnovaných keramice – a to pro malé i velké. Kurz s podtitulem Keramika pro velké i děti začíná v 16:30. Od 19 hodin naváže Keramika pro velké a v neděli v 10 hodin dopoledne uzavře dílny pro tento víkend Keramika pro rodiče s dětmi. Ta je vhodná už pro ratolesti od tří let.

Logo

V neděli je poslední den, kdy můžete obdivovat ve vzduchu účastníky 15. ročníku Májové balonové fiesty na Slapské přehradě. Posádky odstartují naposledy časně ráno a pokud jim bude přát počasí, pohybují se někde mezi Starou Živohoští, Chotilskem, Prostřední Lhotou a Jablonnou.

Pěnkavův dvůr v Takoníně nabízí Tlučení špačků. Zájemci si budou moct tuto starobylou kratochvíli vyzkoušet – na místě bude totiž k půjčení vybavení a instruktoři vás zaučí do techniky. A bude se i soutěžit. Akce se koná mezi 10.-13.hodinou a oživí ji i vystoupení kejklířů.

Na speciální prohlídky v neděli láká zámek v Mníšku pod Brdy. V 11, 12.45 a 14 hodin se můžete vydat na Putování za zámeckými skřítky. A navíc vás čeká i kouzelné sklepení, výtvarný ateliér a prohlídka prvorepublikových interiéru. Ti, co mají rádi výšky, se navíc můžou podívat po vřetenovém schodišti i do hodinové věže.

Ve vzduchu při balonovém hemžení

Městské divadlo v Kladně dnes hostí Činoherní studio Bouře, které přiváží představení Smím prosit? Svižná komedie vypráví příběh Henriho, vášnivého milovníka všech žen, který se jednoho dne dozvídá, že má po své tetě zdědit balík peněz. Ovšem pod podmínkou, že se do roka ožení. Chce proto vymyslet, jak podmínku splnit a zároveň se nevzdat své vášně k ženám. A herci odehrají dvě představení, jedno v 16.00 a druhé v 19.00 hodin.

Mladoboleslavské Vzdělávací centrum Na Karmeli už zase ožívá hokejem – fanoušci můžou dorazit na projekce všech zápasů české reprezentace na mistrovství světa v Dánsku. Zápasy navíc doprovází besedy se zajímavými hosty. V neděli v 16:15 hraje náš tým se Švédy a povídat dorazí kapitán české sledge hokejové reprezentace Zdeněk Šafránek a mladoboleslavský hokejista JAN RŮŽIČKA. A vstup na projekci i besedu je zdarma.

Spustit audio