Víkend v kraji. Ledové sochy vznikají v Rožnově, v Neubuzi jsou betlémy a v Uherském Hradišti zpívají koledy

14. prosinec 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 14. prosince:

V pátek 14. prosince zve Galerie Slováckého muzea Uherské Hradiště na Rockové koledování. Program u stromečku s Janem Gajdošíkem a sborem R. O. C. K. baby začne v 18:00.

Ve Společenském domu Sušil v Bystřici pod Hostýnem vystoupí v pátek zpěvák Láďa Kerndl. Vánoční koncert začne v 19:00.

Do Valašského Meziříčí se vrací český výtvarník, spisovatel, ilustrátor i hudebník Petr Nikl. Samostatnou výstavu nazvanou Mezipaměť představí v prostorách Galerie Kaple v areálu zámku Žerotínů. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 14. prosince od 18 hodin. Součástí slavnostní vernisáže bude „Švábení“ výtvarná performance autora výstavy spolu s hudebním doprovodem Miroslava Černého.

Sobota, neděle 15.-16. prosince:

O víkendu můžete navštívit v Neubuzi u Slušovice Vánoční výstavu betlémů s ukázkou valašské jizby a lidových řemesel. Přadlenu z Vrbětic, strouhání dřevěných šindelů, pečení advetních pánů, kramplování vlny, draní peří, malování vánočních baněk, pečení perníčků. Vždy od 14 do 20 hodin.

Sváteční atmosféru valašských vánočních zvyků prožijí návštěvníci v sobotu a v neděli 15. a 16. prosince 2018. Do areálu Dřevěného městečka zamíří stovka tradičních lidových výrobců, mikulášská družina z Valašských Klobouk a ze Zděchova a lucky ze souboru Radhošť. V kuchyni fojtství budou tetičky drát peří a vařit štědračku.

Sobota, 15. prosince:

V sobotu 15. prosince rozezní Kostel sv. Františka Xaverského Uherské Hradiště Benefiční adventní koncert. Začne v 16:00. 

Valašský soubor Kašava zve na už 86. besedu u cimbálu. Tentokrát má název Zvečera usíná valašská dědina aneb Vánoce z kraje podhostýnského… Uskuteční se v sobotu 15. prosince od 19:30 ve Fryštáku u Zlína. V programu vystoupí Ženský sbor Jaderničky, Cimbálová muzika Bukovinka se sólisty, Valašský soubor písní a tanců Rusava a Valašský soubor Kašava.

Cimbálová muzika Kašava s primášem Petrem Králem.

V Rožnově pod Radhoštěm se koná 21. ročník sochařského sympozia „Ledové království“. 10 soutěžních soch je nasvíceno scénickými světly v chlazené hale. Doplňuje je Ledový trůn a další Akce se koná v Kempu Sport v Rožnově pod Radhoštěm, vedle veřejného koupaliště.

Neděle, 16. prosince:

V Kovozoo ve Starém Městě u Uherského Hradiště bude koncertovat The Gospel Family ze Slovenska. Návštěvníci se mohou těšit i na vystoupení operního pěvce Zdeňka Plecha.  Koncert se uskuteční se v neděli 16. prosince od 14:00.

Zámek Lešná, Valašské Meziříčí zve na netradiční verzi příběhu o narození Ježíška, která přibližuje život obyčejných obyvatel Betléma. Možná v něm najdete i podobnosti s dnešními oslavami Vánoc. V programu účinkují dětské folklorní soubory, muzika Jasenka a zámečtí ochotníci. Přijdte se s námi vánočně naladit a zazpívat známé vánoční koledy. Touto akcí zámek Lešná uzavírá tento rok návštěvnickou sezónu.

autoři: Tomáš Fránek , pes

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.