Víkend plný akcí. Kateřina v Uherském Brodě a Velkých Karlovicích, design ve Zlíně, světová premiéra Requiem a advent v zoo i Valmezu

23. listopad 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 23. listopadu 2018

I letos se v zámku Lešná u Valašského Meziříčí koná tradiční večerní průvod světýlek. V pátek 23. listopadu se návštěvníci sejdou v 17 hodin před zámkem a vydají se po klikatých světlem lemovaných cestách zámeckého parku, které je dovedou zpět před zámek. Tam bude čekat tajuplná postava adventu se svým příběhem. Nezapomeňte si vzít své lampiony! Akce skončí nejpozději v 19 hodin.

24. a 25. listopadu 2018

Již popáté hostí zlínský zámek přehlídku originální autorské tvorby. Zlín Design Market se o víkendu 24. a 25. listopadu otevře všem, kteří mají zájem nakoupit neotřelé výrobky od více než 60 designérů. Základem je prodejní přehlídka autorských designových děl, na kterou navazují i oblíbené kreativní workshopy. Během nich mají návštěvníci možnost zapojit se do tvůrčí činnosti a vyzkoušet si i různé výtvarné techniky jako například linoryt, malbu na sklo nebo textil apod. Novinkou letošního ročníku je i bohatý doprovodný program, během kterého se například detailněji ve Velkém sále představí tvorba některých vystavujících designérů.

Listopadový víkend bude v ZOO Zlín ve vánoční atmosféře. Přijďte si tam vyrobit adventní věnce, namalovat perníčky či jen načerpat sváteční náladu. Adventní dílny budou přichystány ve dnech 24. a 25. listopadu od 10.00 do 15.00 hodin v prostorách vzdělávacího střediska Tyrol.

Komorní sbor Canticum Camerale a Komorní sbor Vizovice s orchestrem a sólisty a vůbec první představení díla Requiem současného českého autora Miroslava Hromádky. Koncerty se uskuteční o víkendu 24. a 25. listopadu ve Vizovicích a ve Zlíně.

Requiem současného českého autora Miroslava Hromádky

Sobota, 24. listopadu 2018

Kateřinský jarmark Uherský Brod. 9.00-18.00 hod, Masarykovo náměstí a prodej výrobků lidových řemesel, hraček, adventních dekorací, občerstvení, zabijačkových specialit a dalších. 

Setkání heligonkářů ve Strání: Nenechte si ujít mezinárodní setkání mistrů harmonikářů a heligonkářů v malebné vesničce Bílých Karpat na česko – slovenském pomezí. Na setkání hudebníci předvedou dvě skladby, orchestrální a zpívanou (je povolen jeden doprovod).  Po programu následuje taneční zábava, na níž se vystřídají všichni účastníci setkání.

Spolek Zvěřinec zve na oslavu konce podzimu a začátku zimy, svátek světel - poSVÍCENÍ.  Začátek akce bude v 15 hodin v Sadu Svobody kolem zlínského zámku, kde budou rozmístěné výtvarně světelné instalace a workshopy. Po setmění začne komentovaná prohlídka jednotlivých stanovišť, která vyvrcholí lampionovým průvodem a zakončí se v parku Pod Lipami. Zde bude na návštěvníky čekat divadelní šapitó s hudebním programem.

Poslední listopadovou sobotu se uskuteční již IX. ročník Přehlídky Slovácko v tradici. Hradišťská Reduta ožije lidovou písničkou, tancem a tradicemi Slovácka. Posláním tohoto dne bude ukázat, že řemeslo je stále živé a zejména dětem, že tvoření je radost. Nebude chybět ani doprovodný, folklorně zaměřený program. A milovníci modrotisku jistě s nadšením uvítají přednášku „Modrotisk v současném pojetí“.

V zámku Lešná u Valašského Meziříčí se od soboty konají adventní dílny, ve kterých si můžete vyrobit originální vánoční dekorace. Tvořivé dílny budou každou sobotu až do 15. prosince. Nejdříve si návštěvníci zhotoví adventní věnce a svícny s květinářkou Alenou Horákovou. Další sobotu Vás čeká zdobení skleněných baněk Irisa a třetí týden je na programu výroba skleněných mozaik se Sklářskou školou z Valašského Meziříčí. Poslední sobotu se můžete těšit na ukázku odlévání olova, pouštění lodiček a jiné zvyky. Dílny jsou vždy od 13 do 16 hodin.

Neděle, 25. listopadu 2018:

Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích. Bohatý výběr řemeslných výrobků, ale také ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení či valašskou zabíjačku nabídne Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Součástí programu bude i otevření výstavy betlémů v Karlovském muzeu.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.