Z víkendových akcí ve Zlínském kraji si tentokrát vybere každý. Tak bohatá je nabídka

18. září 2020 06:00

Nabídka víkendových akcí ve Zlínském kraji.

Pátek, 18. září 2020

Tradiční Kejklířský jarmark nabídne bohatý program až do soboty na náměstí Míru ve Zlíně. Těšit se můžete na tradiční řemeslné výrobky, kulturní program, dobré občerstvení a burčák. Pro děti budou připraveny dílničky, kolotoč, houpačky, skluzavka, žonglérský workshop a mnoho dalšího. Náměstí obohatí také řezbářské sympozium.

Pokud se chcete pobavit a zazpívat si s cimbálovou muzikou a ochutnat kvalitní burčák, jste zváni k větrnému mlýnu ve Velkých Těšanech na akci Burčák u mlýna. Akce, na které můžete absolvovat i  komentovanou prohlídku nasvětleného větrného mlýna, potrvá až do soboty.

Sobota, 19. září 2020

Ve Zlíně se uskuteční pátý ročník rodinné zážitkové akce Žijeme středověkem. Program zaměřený na rekonstrukci dávných středověkých řemesel proběhne v sobotu 19. září od 10 do 17 hodin v parku u zlínského zámku. Zážitková středověká akce představí někdejší řemesla – bednáře, zpracování vlny, kováře, ranhojiče, pletení košíků, písařku, výrobu keramiky a mnoho dalších technik. Pro návštěvníky se chystají ochutnávky jídel podle středověkých receptur, šlechtické stany, ukázky soubojů, historické přednášky a další zážitkové středověké aktivity. Děti se mohou těšit na středověké hry, mletí mouky, pečení placek a výrobu svíček.

Bohatý program pro návštěvníky všech generací nabídne Den Zlínského kraje, který se bude konat od 9 do 21.30 v sídle Zlínského kraje a také na platformě 14I15 BAŤOVA INSTITITU, na Parkovišti CREAM a na Vavrečkově ulici, tedy v blízkém okolí Baťova mrakodrapu. Připravena je výstava moderní zemědělské techniky a budou se zde konat projížďky v kočáru s koňmi. Svou činnost a dovednosti představí hasiči a záchranáři. Od 11 do 18 hodin najdou zájemci ve stánku JEDU NA DŘEŇ všechny informace o dárcovství kostní dřeně a mohou se i sami přihlásit do registru. Podrobné informace o Dni Zlínského kraje najdete na webu www.denzk.cz

V Kongresovém centru Zlín se od 18 hodin bude konat Musicoterapia IMUZA – Muzikoterapeutický koncert. Pod vedením Lubomíra Holzera se představí Pavel Fajt a 40 bubeníků, Ivo Šmoldas, děti a učitelé ze speciálních škol Zlín, Muzikoterapeutický orchestr a Tyátr Modrodiv Zlín.

Ve Starém Městě na Uherskohradešťku se koná Běh pro paměť národa. Start a cíl je ve Sportparku Rybníček, trasa vede po Cyrilometodějské stezce na Velehrad a zpět. Doprovodný program začíná v 10 hodin, start prvního závodu je ve 14 hodin. Připraveny jsou sportovní a zábavné aktivity pro děti a stan Českého národního registru dárců dřeně. Výtěžek umožní zaznamenávat vzpomínky pamětníků dějinných událostí. Večerní koncert Adama Mišíka byl zrušen. 

Milovníci jídla mají o víkendu možnost navštívit historicky první setkání Food Trucků ve Zlíně. Pomalované náklaďáčky přivezou plno rozmanitého a chutného jídla. Festivalová akce Food Trucky na Čepkově bude po oba víkendové dny zahájena v 11 hodin a potrvá až do večerních 19 hodin. Připraven je i bohatý doprovodný program.

Po roce opět ožije Fryšták veteránskou rally. Účastníci Fryštácké Retro Rally se sjedou na náměstí Míru ve Fryštáku mezi 8:00 a 9:30. První účastník se vydá na trať lehce po desáté hodině dopolední a cíl soutěže je naplánován kolem hodiny patnácté.

Opravené západní hradby příkopu s původními střílnami nebo chystaný přírodní amfiteátr představí dobrovolníci ze Spolku přátel hradu Lukova na Zlínsku. Akce s názvem Den hradu Lukova začne v 10 hodin mší svatou v kapli svatého Jana Křtitele. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout novou výstavu, která mapuje proměny hradu za posledních třicet let. Připravená je i komentovaná prohlídka někdejšího největšího hradu na Moravě nebo koncert dua Musica Angelica.


Neděle, 20. září 2020

Malí i velcí milovníci pestrobarevných kostiček LEGO® se mohou těšit na herní výstavu projektu putovních výstav Svět kostiček®, který nabídne největší sbírku továrních setů, města s kolejištěm a architektonických památek. Nebude chybět ani zlínská radnice. Součástí výstavy bude i dětská herna s kostičkami Lego Duplo a Lego Classic. Hravá výstava bude na zlínském zámku otevřená denně od 20. září do 18 října.

autor: Český rozhlas Zlín

Související