Víkend patří hlavně dětem, ale vydat se můžete i za gastronomií a historií

1. červen 2018

Projděte si víkendové tipy z jižní Moravy a Zlínského kraje

Dětský den Znojmo

Pokud byste se svými nejmenšími členy rodiny chtěli oslavit den dětí a ještě nevíte kde, zveme Vás do Znojma na Dětský den plný zábavy a zajímavých her.

Těšit se můžete na ukázku dravého ptactva, ukázky hasičského záchranného sboru, balónkovou dílnu, soutěžní stanoviště a spoustu dalšího programu. Pro malé osvěžení a načerpání energie můžete navštívit piknikovou zónu s občerstvením.

Dětský den se odehraje v sobotu v Horním, Středním i Dolním městském parku včetně hradebního příkopu.

Kácení a dražba májky

Sbor dobrovolných hasičů Kvítkovice připravil program k příležitosti kácení a dražby májky. Začátek akce je naplánován v sobotu od 14 hodin u Kaple sv. Anny na návsi v Kvítkovicích. Získané finanční prostředky půjdou na pomoc onkologicky nemocným dětem, prostřednictvím Zdenky Wasserbaurové, dlouholeté spolupracovnice Šance Olomouc

Letní slavnosti vína a dětský den Valtice

Můžete se těšit na ochutnávku mladých vín a sektů, kulturní program v podobně vystoupení místních tanečních, dechových a folklórních spolků, tombolu o vinné i ne-vinné ceny, zábavný soutěžní program pro děti, moravské kulinářské speciality a další dobroty.

Dále budou probíhat samostatně prohlídky historického Křížového sklepa z roku 1640 a chrámu vína pod Vinařskou stodolou. Večer po vyhlášení tomboly vystoupí hudební hosté. Akce začíná v sobotu ve 14 hodin ve Vinných sklepech Valtice.

Den dětí v zámku Kinských

Kulturní zařízení a město Valašské Meziříčí připravilo na neděli tradiční Den dětí v parku zámku Kinských. Ten letos dostal podtitul pohádkový a děti se mohou těšit na kouzelnou zámeckou stezku, kterou budou provázeni pohádkovými bytostmi. N8vštěvníky určitě potěší koncert populárního dua Slza v Amfiteátru. Začátek akce je v neděli ve 14. hodin a vstup je zdarma.

Mikulov Gourmet Festival

Mikulov Gourmet Festival je třídenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova.

Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.

Podávaná jídla devátého ročníku budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů. Tentokrát se bude čerpat z kuchyně Leopolda Ignáce Josefa knížete z Ditrichštejna, pátého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna a nejvyššího štolbu císaře Josefa I. Akce probíhá od pátku do neděle.

Řetězové prohlídky v zámku Lešná

Novinkou letošního roku na zámku Lešná v ZOO ve Zlíně jsou takzvané Řetězové prohlídky. Zámeckými průvodci se na jeden den stanou studenti tercie Gymnázia a Jazykové školy s právem státní zkoušky Zlín.  Návštěvníky budou mladí průvodci čekat v neděli od 9:30 do 16:30 v jednotlivých zámeckých pokojích.

Rodinný víkend – Re:publika

To je Mezinárodní den dětí se speciálním programem ve všech pavilonech brněnského výstaviště. Čeká Vás mnoho exkluzivních hostů, projekce youtube filmů, vernisáž koláží a komiksů, technické experimentárium, dětský hasičský sport, dobová policejní, hasičská a vojenská technika, divadlo vědy. Akce se koná v rámci Festivalu RE:PUBLIKA od pátku do neděle na brněnském výstavišti.

Historické dny v Kurovicích

Tvrz v Kurovicích na Kroměřížsku zaplní o víkendu šermíři a další příznivci dob dávno minulých. Památka přivítá tradiční historické dny, návštěvníci si budou moci při kostýmovaných prohlídkách projít interiér tvrze. Sledovat budou ukázky soubojů, soutěž šermířů, zručnost řemeslníků a umění kuchaře v replice středověké černé kuchyně, poslechnou si také dobovou hudbu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.