Vietnamský velvyslanec v Česku by přitvrdil tresty za drogovou kriminalitu

27. prosinec 2013

Nelegální výrobu pervitinu ovládly v posledních letech vietnamské gangy, které zásobují nejen Čechy, ale také jejich zákazníci jsou hlavně z Německa. Zástupci vietnamské komunity se brání, že podle čísel je to s kriminalitou zdejší menšiny není tak špatné. I tak ale připouštějí, že to není v pořádku. Neuspokojivou situaci nechce řešit pouze německá a česká vláda, do věci se nově vložil i Vietnam.

Česko-vietnamská společnost dostala grant na kampaň uvnitř vietnamské komunity. "Její součástí je například zpracování metodické příručky, která bude Vietnamcům objasňovat jaké jsou příčiny drogové kriminality, jaké jsou důsledky pro ně, pro jejich rodinu v případě, že budou zatčeni, vysvětluje předseda společnosti Miloš Kusý. Nepůjde jen o letáky, součástí kampaně jsou i konference pro Vietnamce, nebo i možnost nahlásit své krajany.

Zatím není jasné, zda budou českým policistům přímo v republice pomáhat vietnamští kolegové. Podle Kusého by tato spolupráce měla výrazně preventivní přesah. "Vietnamci se vietnamské policie bojí, protože má přesah do Vietnamu. Případné odhalení například drogové kriminality může mít dopad na jejich rodiny v rodné zemi."

Za protidrogovou kampaní nestojí jen různé svazy Vietnamců žijících v Česku, ale i političtí zástupci této asijské země. I podle nich je výroba drog Vietnamci žijícími na českém území a následná distribuce pervitinu za hranice do Německa a Rakouska velký problém. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl vietnamský velvyslanec v česku Đỗ Xuân Đông:

Před několika měsíci jste zahájili kampaň Ne drogám - jaké jsou reakce?

Nebylo to jen před několika měsíci, ale jsou to řádově už roky. Jen letos v únoru, kdy jsem měl jednání s ministrem vnitra Janem Kubicem, tak jsem začali s touto kampaní aktivně.

Jak si to aktivně máme představit, je to jen deklarování nesouhlasu s obchodováním s drogami v komunitě nebo to jsou nějaké konkrétní kroky?

Co se týče pravomocí, tak nemůžeme z našich pozic působit aktivně, na to jsou jiné orgány v Česku, my jsme úředníci. Tento problém tu už je řadu let. Na druhou stranu to ale není zase tak velké, jak se často zdůrazňuje. V roce 2012 spáchali podle statistik českého ministerstva vnitra Vietnamci pouze 9,1 procent trestných činů spáchaných cizinci žijících na území České republiky. Nicméně v médiích se objeví jen ty negativní informace, že všechny takové činy spáchali Vietnamci. A to je neobjektivní a nespravedlivé. A navíc to nejsou jen drogové trestné činy.

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Dobře, ale přesto připouštíte, že ten problém tu je, nějakou kampaň jste spustili, její součástí je i to, aby poctiví Vietnamci upozornili na své spoluobčany, kteří se podílejí na nelegální výrobě drog. Jaký to má úspěch? Nebojí se na to upozorňovat?

Úspěch má. Dostali jsme spoustu informací od vietnamských občanů a vlastně nejen od nich. Jde většinou o anonymní informace, u kterých my neověřujeme, kdo je poskytuje. Neověřujeme ani to, jestli to jsou občané Vietnamu nebo ne. My takové informace shromáždíme, a potom je předáme českým úřadům, které to potom zpracovávají dál.

Uvědomují si vůbec ti běžní zahradníci, ti běžní Vietnamci, že vlastně netuší, že se výrobou drog podílejí na trestné činnosti a nemyslím teď hlavy gangů?

Většinou tito lidé jsou chudí a padesát procent z nich ví, co dělá. Ale ta druhá půlka to neví. Ta si myslí, že pracují v zahradnictví, nebo že pracují ve farmaceutickém průmyslu a podílejí se na výrobě léků.


POŘAD JSME PREMIÉROVĚ VYSÍLALI V KVĚTNU LETOŠNÍHO ROKU A JEHO VYSOKÁ KVALITA BYLA OCENĚNA I NA ROZHLASOVÉ SOUTĚŽI PRIX BOHEMIA, KDE ZÍSKAL TŘETÍ MÍSTO V KATEGORII ZPRAVODAJSTVÍ.

Pane velvyslanče, vy jste řekl, že ten problém tu je už déle. Co Vás přimělo k tomu, že jste tak silně reagovali až teď? Nevěděli jste o tom? Nevěřili jste údajům policie?

Tento problém už vnímáme delší dobu, když jsem úřad převzal v roce 2010, tak už tehdy jsme ten problém řešili. Ale řešili jsem si ho interně, to znamená, že jsme jednali s vietnamskou vládou a s vietnamskou policií. Ta změna je v tom, že v letošním roce se v únoru zapojilo i české ministerstvo vnitra. Takže do té doby to bylo interně, teď už je to veřejné.

Mezi Českem a Vietnamem bude podepsané a teď to ocituji: Ujednání o předání osob odsouzených za drogovou kriminalitu k výkonu trestu ve Vietnamu. Co je jeho cílem a kdy bude podepsané?

Zatím je to v jednání. My jsme dostali pozvání od pana ministra Kubice pro našeho ministra policie, který má přiletět v červenci. Je to velmi důležitý krok pro vietnamské občany žijící v Česku i jinde, protože všichni vietnamští občané se bojí si odpykat ten trest ve Vietnamu. Tam jsou věznice úplně jiné než tady..

Co se s nimi stane poté, co si trest ve Vietnamu odsedí?

Podle českého zákona záleží na tom, jak rozhodne soudce ve svém pravomocném rozhodnutí. Když mu český soud dá zákaz pobytu, tak ho musí respektovat. Podle mne by bylo lepší, kdyby se sem už nemohli vrátit. Dokonce si dovolím doporučit českým zákonodárcům, aby zpřísnili sazby za trestné činy, které se týkají drog. Ve Vietnamu, kdyby někdo měl sto gramů heroionu, tak už mu hrozí trest smrti. A v Evropě a vůbec v České republice, i kdyby měl několik náklaďáků plných drog, tak maximálně 18 let, což je velmi málo. A proto si myslím, že se tady v Česku až tak nebojí. Ty tresty v českém zákonu nejsou dostatečným varováním proto, aby to ti lidé nedělali. Takže proto doporučuji, aby se tresty zpřísnily.

Drogy (ilustrační foto)

Mluvilo se také o tom, že by českým policistům pomohli jejich vietnamští kolegové. V jaké to je fázi? Jsou tu už nějací policisté z Vietnamu?

Jednáme už o tom dlouho, v současné době je to pořád ve fázi jednání. Ale pokud dojde k tomu, že by tu měli vietnamští policisté být, tak by tu byli spíše jako informátoři než policisté.

Jak by to informování mělo vypadat, k čemu by tady ti vietnamští policisté byli?

Tady jde o spolupráci mezi vietnamskou a českou policií. My nemůžeme zasahovat do vašich práv a do fungování policie, takže můžeme fungovat pouze na základě dohod mezi zdejším ministerstvem vnitra a ministerstvem policie ve Vietnamu. Šlo by tedy o spolupráci, nikoli abychom tady pracovali jako policie.

Jak konkrétně by ta spolupráce měla vypadat?

Je předčasné o tom teď hovořit. Protože v současné době se chystá ta dohoda mezi ministerstvem vnitra a policie. V červenci až bude dohodnuto budou zveřejněné konkrétní kroky. Ty zatím nemůžeme zveřejnit a je předčasné o tom mluvit.

autor: psp
Spustit audio