VIDEO: Živá notečka zazněla ze Starého města

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Hostem dubnové Živé notečky byla Cimbálová muzika Bálešáci.

Zatímco v březnu hostil koncert cyklu Na živú notečku Rožnov pod Radhoštěm, v dubnu se Jiří Kokmotos přihlásil ze Starého města, konkrétně z tamějšího Jezuitského sklepa.

Právě tento krásný prostor byl dějištěm dubnového koncertu, na kterém vystoupila Cimbálová muzika Bálešáci. Český rozhlas Brno jako obvykle přenášel koncert nejen ve vysílání, ale živě také na YouTube na kanále Koncerty Českého rozhlasu.

Cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města má svůj původ v dětské cimbálové muzice Dolinečka, která od roku 2002 doprovázela stejnojmenný dětský soubor.

Od roku 2008 však muzika vystupuje pod vlastním názvem CM Bálešáci. Ten je odvozen od starodávného označení obyvatel Starého Města, kterým se přezdívalo právě „Bálešáci“. Od této doby hraje kapela v ustálené podobě v počtu osmi muzikantů.

Muzika zpracovává folklorní repertoár převážně z oblasti Starého Města, tedy Uherskohradišťského Dolňácka a blízkých Moravských Kopanic. Doprovází Soubor písní a tanců Dolina, dětský folklorní soubor Dolinečka, dívčí sboreček Repetilky a nově také mužský sbor Staroměstští mládenci.

S uvedenými soubory se muzika aktivně účastní nejrůznějších kulturních událostí a folklorních zvykoslovných akcí ve Starém Městě, jako jsou Michalské slavnosti a hody s právem, vynášení Mařeny, dožínky a podobně.

Muzika Bálešáci účinkuje na folklorních festivalech a společenských akcích po celé České republice, moravský folklor představila už v Maroku, Litvě, Francii, Belgii nebo Rakousku.

V říjnu 2014 natočili Bálešáci své první profilové CD s názvem Za Špicú v ulici. Primášem cimbálové muziky je Tomáš Vavřík, uměleckým vedoucím Ondřej Bazala.

Cyklus „Na živú notečku“ je koncertním speciálem pořadu Na moravskou notu a vystupují v něm mladé folklorní muziky a zpěváci. Koncerty připadají vždy na poslední středu v měsíci.

autoři: ska , Petr Mička

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.