VIDEO: Vlastní citrony, pomeranče a limetky. Sklízí se většinou na Vánoce

11. listopad 2018 06:10

Sladké pomeranče, mandarinky, ale i citrony a limetky. Dříve bývaly v Česku tisíce pěstitelů citrusů. Dnes je v každém regionu možná spočítáme na prstech jedné ruky.

Ve skleníku Josefa Bratršovského v Janovicích u Polné to vypadá jako v létě. „Pomeranče, velice chutné, začínají teď vybarvovat, na Vánoce budou krásně oranžové,“ říká pěstitel.

Citrusáři nerozlišují dobrý a špatný rok, každý rok je dobrý, říká dále pan Bratršovský: „Některý rok třeba některá povolí, pak to ale nahradí.“

Úrodu neváží

Pěstitel citrusů z Vysočiny svou úrod neváží, jen skromně dodává, že mají pro vlastní potřeby dostatek. Mandarinky, pomeranče, limetky, různí kříženci.

Letošní extrémně teplé počasí na Vysočině výrazně ovlivnilo a stále ovlivňuje přírodu. „Na citrusy to vliv nemá, ty unesou dvacet i čtyřicet stupňů.“

Citrusářů ubývá

Dříve bývaly v České republice tisíce citrusářů. Dnes tomu tak není. „Asi nedostatek času. Ti mladí na to čas nemají, za tu dobu, co dělám předsedu, tak se nám přihlásil jeden jediný nový člen,“ řekl předseda spolku Josef Kotál.

Pěstitel citrusů Josef Bratršovský
Pěstitel citrusů Josef Bratršovský
autoři: Dušan Vrbecký , mik