VIDEO: V Bánově oslavil deset let činnosti mužský sbor Hútek, zahráli jim Burčáci

25. říjen 2019

V dalším vydání koncertního speciálu Na živú notečku jsme oslavili výročí mužského sboru Hútek. Gratulovala kromě našeho moravského rozhlasu i cimbálová muzika Burčáci.

Soubor Hútek, neboli hlt, funguje od září roku 2009. Od samého začátku se pohybuje počet aktivních členů mezi 12 a 15. Hlavně v začátku po odborné stránce pomáhal se vznikem sboru Jurka Chovanec, který je známý jako cimbalista několika cimbálových muzik. Repertoár tvoří písně z celé Jižní Moravy.

Každý rok absolvuje Hútek přibližně  deset vystoupení. Pravidelně pořádá v Bánově květnové Zpívání u česnekářky, červencový Folklórní memoriál a jednou za dva roky hodovou zábavu na bánovské svatomartinské hody. Kromě toho se podařilo obnovit tradiční fašankovou obchůzku s „Jurou s cepem“. Jedná se o originální fašank, který se v této podobě nevyskytuje nikde jinde.

Úzce spolupracuje s cimbálovou muzikou Burčáci a také s ženským sborem Plkotnice ze Suché Loze.

Název souboru vznikal v návaznosti na bánovský soubor Kohútek. „U původního nápadu na ‚Oldhútek‘ se nám zdálo to ‚old‘ zbytečné, tak jsme nechali Hútek.“ Na výročí souboru si tak můžete připít malým hltem = hltkem = hútkem.

autor: Jiří Kokmotos

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.