VIDEO: Podívejte se na unikátní záběry pernštejnských zahrad. Návštěvníkům se otevřou na jaře

11. listopad 2020

Jako kolem zářícího drahokamu chodí v těchto dnech lidé na povolené „vycházky do přírody“ k opraveným vrchnostenským zahradám na hradě Pernštejně. Práce trvající 33 měsíců skončily, zahrady se otevřou až na jaře. Díky našemu nadšenému posluchači tam ale můžete nakouknout už dnes.

Příznivci letectví všeho druhu Jaroslavu Semerádovi to totiž nedalo – a využil jeden z prosluněných dnů k natočení leteckých záběrů zahrad i samotného hradu. „Pohled z úbočí protějšího kopce mne nadchl, a tak jsem vzal dron a natáčel,“ svěřil se. A výsledek můžete díky Českému rozhlasu Brno vidět i vy.

Opravy pernštejnských zahrad stály více než 120 milionů korun. Otevření je naplánované až na jaro nejen kvůli koronavirové epidemii, ale také kvůli tomu, že rostliny potřebují klid, aby zakořenily a správně se ujaly. I proto jsou například některé zelené plochy zdánlivě přerostlé a část hladiny kryje zelený porost.

Vrátila se i řada původních staveb

Kastelán Pernštejna Zdeněk Jakub Škrabal, který o hrad pečuje téměř čtyřicet let, si projektem splnil jeden ze životních snů. A příští rok jej naplno uvede v život.

Ještě před několika lety se torza zahrad skrývala v obtížně proniknutelných porostech. Zbytky jezírka plnilo bahno, mohutný obelisk se ztrácel v lese a opadával, sochy zůstávaly ukryté v depozitářích.

Teď na stráni na místě divokého lesa zahradníci vysázeli stovky nových stromů. A nejsou to jen habry, buky, duby a další okrasné dřeviny, ale v dolní rovinné části i hrušně a další ovocné stromy. Údolím se kroutí připomínka původní říčky, v níž se zrcadlí i obnovený čínský pavilon.

Poustevna bude pro návštěvníky překvapením

Zkušebně stříkají vodotrysky u tureckých lázní, leskne se kovový deštník a září i obnovená poustevna či dřevěný haltýř, sloužící k uchování ryb a dalších potravin v chladu. Na místě původních soch stojí jejich kopie.

Lidé si po otevření projdou barokní osu zahrady, francouzskou část i vyhlídkové plochy ve stráni. Správci hradu zatím tají, jestli uvidí i napodobeninu loutky poustevníka v poustevně, která kdysi po sešlápnutí prkna v podlaze příchozím požehnala.

Vrchnostenské zahrady na Pernštejně začaly dostávat svou podobu po roce 1797, kdy panství koupil Ignác Schröffel z Mannsberku. Tehdy začala přestavba původních barokních zahrad. Dobové seznamy uvádějí 588 ovocných stromů. Ve sklenících, které zatím obnova nečeká, na Pernštejně pěstovali třeba ananasy. Pozdější majitelé panství se soustředili hlavně na údržbu zahrad, za první republiky se z části stalo zahradnictví. Po roce 1945 už přes opakované plány obnova nezačala. Na řadu přišla až nyní, většinu zaplatila evropská dotace.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.