VIDEO: Podívejte se na koncert Cimbálové muziky Friška

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Prázdniny, neprázdniny, poslední středa v měsíci patří i nadále v Českém rozhlase Brno mladým folklorním muzikám. V červenci rozezněla foyer budovy na Beethovenově 4 v Brně cimbálová muzika Friška z Kyjova.

I když děti, divadla i pořad Na moravskou notu mají prázdniny, cyklus koncertů „Na živú notečku“ si pauzu nedopřeje ani v červenci a srpnu. Další koncert se tak odehrál ve středu 27. července.

Hostem byla Cimbálová muzika Friška z Kyjova, která má zatím nejnižší věkový průměr ze všech vystupujících kapel.

Muzika vznikla už v roce 2003 jako doprovodná muzika národopisného souboru Kyjovánek, ale vystupuje i samostatně. Krom pravidelného vystupování na folklorních festivalech pravidelně doprovází oblastní kola soutěže dětských zpěváčků.

Friška se zaměřuje na lidové písně z Kyjovského Dolňácka, ale její členy láká i hudba dalších regionů – jak moravských, tak slovenských, maďarských nebo rumunských.

V Českém rozhlase Brno zahrála Friška ve složení: David Vašulka (housle), Martin Vašulka (housle), Tomáš Ondrašík (housle), Martin Pelikán (housle), Jiří Varmuža (viola), Martin Matuška (viola), Matěj Zálešák (kontrabas), Kateřina Sedláčková (cimbál), Eliška Fialová (zobcová flétna), Kristýna Válková (příčná flétna).

Cyklus „Na živú notečku“ je koncertním speciálem pořadu Na moravskou notu a vystupují v něm mladé folklorní muziky a zpěváci. Koncerty připadají vždy na poslední středu v měsíci.

autor: ska

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.