VIDEO: Martin Hrbáč s novou deskou a Musicou Folkloricou v koncertním speciálu Na živú notečku

22. srpen 2019

Přestože je Martinu Hrbáčovi 80 let, je stále velmi aktivní horňácký primáš. Mohl by už jen odpočívat, ale stále hraje a koncertuje.

Dokladem toho je album Majstr, které nahrál pro brněnské vydavatelství Indies Scope ve spolupráci s Musicou Folkloricou. Ochutnávku z tohoto CD uslyšíte i v našem rozhlasovém vysílání v pořadu Na živú notečku, a to ve středu 28. srpna.

Musica Folklorica v brněnském studiu 7 brněnského rozhlasu

Musica Folklorica vznikla v roce 2001 z původně příležitostného tria (Petr Pavlinec, Miroslav Kolacia a Martin Slovák), hrajícího převážné skladby určené pro cimbál s doprovodem. Sestavu postupně začali doplňovat další houslisté, violisté a hráči na dechové nástroje, vesměs muzikanti mající zkušenosti z jiných folklorních kapel. Složení muziky i název se v průběhu let obměňoval, až se v roce 2006 definitivně ustálilo označení Musica Folklorica. Základní sestava tvořící pilíř celé muziky zůstala neměnná. Hlavním motivem spolupráce muzikantů, kteří aktivně působí především ve svých domovských muzikách, je snaha podívat se na hudební materiál z poněkud jiného úhlu a vytvářet snímky, u kterých komerční úspěch není až tak důležitý.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.