VIDEO: květnová Notečka přinesla valašský folklor

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Horké počasí sice rozpaluje chodníky i budovy ve městě, ale ve foyer budovy Českého rozhlasu Brno na Beethovenově 4 byl příjemný chládek. V poslední květnovou středu tam navíc zavládla i příjemná atmosféra s cimbálovou muzikou Valašského souboru Kašava.

Cyklus koncertů Na živú notečku se po dvou měsících hostování v jiných destinacích vrátil v květnu na domovskou scénu v budově Českého rozhlasu Brno na Beethovenově 4.

Hostem pátého letošního koncertu byla cimbálová muzika Valašského souboru Kašava ze Zlína. Muzika vznikla v roce 2012 sloučením cimbálových muzik ZUŠ Zlín a ZUŠ Morava. Pod vedením Petry Pavlištíkové převzala úlohu kmenové muziky Valašského souboru Kašava, který zpracovává folklorní materiál ze západního a jižního Valašska a Luhačovického Zálesí.

Díky souboru se muzika dostala na mnoho prestižních tuzemských i zahraničních festivalů. Součástí spolupráce je také doprovázení Dívčího pěveckého sboru Valašského souboru Kašava, Mladé Kašavy a dětských folklorních souborů. Vedle doprovodné činnosti se kapela prezentuje na veřejnosti také samostatným vystupováním.

I když cimbálová muzika v nynějším složení hraje pouze 5 let, muzikanti se znají mnohem déle díky soutěžím a vzájemné výpomoci v ZUŠ muzikách. V současné době má muzika dvanáct členů. Primáškou muziky je Kateřina Dlabajová, uměleckou vedoucí Petra Pavlištíková.

autoři: ska , Petr Mička

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.