VIDEO: Folklor i jazz. Podívejte se na koncert bigbandu Severoatlantické aliance a VUS Ondráš

16. březen 2022

Velitelství NATO má od roku 1983 svůj bigband, který slouží výhradně k reprezentativním účelům – hrají převážně na akcích k výročí konce 2. světové války, jezdí ale i různě po Evropě.

Před necelými třemi lety se podařilo dostat do elitního NATO bigbandu i českého zástupce – trumpetistu Michala Damborského, který pochází z Velkých Pavlovic a je absolventem brněnské konzervatoře. Je členem Vojenské hudby Olomouc, kam se po konci tříleté mise zase vrátí.

SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) je oficiáním hudebním představitelem Severoatlantické aliance (NATO).

Do bigbandu, který je doma v Belgii, se dělají poměrně složité konkurzy. Člověk musí mít bezpečnostní prověrku, projít zkouškou z angličtiny a samozřejmě musí skvěle ovládat nástroj.

Armádní kapela Severoatlantické aliance Shape International Band navštívila nyní Českou republiku vůbec poprvé od svého vzniku. Společně s Vojenským uměleckým sborem Ondráš odehrála na brněnské hvězdárně koncert. V první polovině koncertu se představil VUS Ondráš, ve druhé právě bigband NATO. Závěrem obě vojenská uskupení zahrála společně skladby Lásko, bože lásko a Išiel Macek do Malacek.

V Českém rozhlase Brno natočí bigband zhruba šest nahrávek, které posluchači uslyší i v éteru.

autoři: Jiří Kokmotos , lop

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka