Více než 1000 bytů a 50 rodinných domů vznikne v areálu nemocnice v Uherském Hradišti

20. říjen 2021 17:50

Areál bývalé nemocnice v Uherském Hradišti bude mít nové využití, do deseti let tam má vzniknout nová obytná čtvrť s více než tisícovkou bytů.

Areál bývalé nemocnice v Uherském Hradišti chce město proměnit v novou obytnou čtvrť. Zelenou tomuto záměru dali v září 2021 zastupitelé města, když schválili takzvaný Regulační plán RP1 - Nemocnice Uherské Hradiště.

Atraktivní lokalita v těsné blízkosti centra města může přinést bydlení až pro 3400 obyvatel v přibližně 1200 bytech a 50 rodinných domech. Centrem bude náměstí s parkem, součástí plánu je téměř 12 tisíc metrů čtverečních ploch pro služby a další občanskou vybavenost. Na místě nebudou chybět ani sportoviště, cyklostezky nebo mateřská škola. V nové zástavbě zůstane původní vodárenská věž, 3 stávající bytové domy, objekt záchranné služby a část zeleně.

„Jsme si vědomi, že implementace regulačního plánu s sebou nese velké úkoly, které budou v řešení nové městské čtvrti do jisté míry určující. Především jde o vypořádání se s připojením na obchvat, řešením problematiky parkování či hospodaření s vodou. To všechno jsou věci, kterými se dnes a denně zaobíráme,“ řekl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Bytové domy mají koncepci, která počítá se soukromými terasami a zahrádkami spodních bytů a polosoukromými plochami uvnitř vnitrobloku, které budou sloužit převážně místním obyvatelům. Pro rodinné domy jsou určeny  plochy v jižním a východním směru za bloky bytových domů, obklopujících nové centrum. Zde se předpokládá výstavba klasických městských rodinných domů v řadové zástavbě.

Od přilehlého areálu nemocnice je celé území odděleno zeleným parkem, které je koncipováno tak, aby bylo přístupně a rovnocenně využívané jak obyvateli nově vznikající čtvrti, tak návštěvníky, pacienty a zaměstnanci nemocničního areálu.

Město ještě nemá ve vlastnictví pozemky, o jejich nákupu jedná s vlastníkem, kterým je Zlínský kraj. Pokud jde o investice do plánované výstavby, město si ponechá roli koordinátora a investora infrastruktury, investory výstavby jednotlivých obytných domů bude postupně do projektu pouštět.

Začátek výstavby je pracovníky města odhadován na 5 až 6 let. Pokud pak nevznikne výrazný problém, byty by měly být k dispozici do 10 let.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová | zdroj: město Uherské Hradiště
Spustit audio

Související