Většina Čechů si myslí, že tmavý med je lepší, není to pravda

Med je asi nejznámějším produktem včel. Je nejen úžasnou pochutinou ale i nepostradatelným prostředkem alternativní medicíny a přírodním léčivem s mnoha směry využití, a to není z jeho všestrannosti zdaleka všechno.

 Ne nadarmo bylo již v řeckém Epidauru, ve svatyni řeckého boha lékařství, před dvěma tisíci lety napsáno: „Nerozčilovat se – hodně klidu – pít med v mléku – pěstovat divadlo a lehkou gymnastiku.“

Světlý je lepší než tmavý

V naší republice jsou povoleny jen tři názvy druhových medů. Buď květový, květový pastový nebo medovicový. Barva nevypovídá o ničem zásadním. Většina Čechů si myslí, že čím tmavší med, tím lepší, ale je to přesně naopak. Čím je světlejší, tím je lepší.

Rozdělení podle rostlinného druhu, je v našich zeměpisných šířkách spíše orientační, jednodruhové medy vznikají snad jen v cílených pokusech výzkumníků. Praktičtí včelaři získávají přibližně jednodruhové medy pouze z tak vydatných snůšek, jaké u nás poskytuje řepka, akát, maliník, jetele anebo medovice. Je tomu tak proto, že včelař vytáčí med až po určité době a přestože včelař vynaloží veškeré úsilí, aby za normálních okolností získal pyl pouze od jediného rostlinného druhu, pohyb včel a jejich letové dráhy bohužel neovlivní.

Barvy medu

Mezi naše nejběžnější druhy patří medy KVĚTOVÝ medy, které jsou světlejší. Mohou být jednodruhové nebo vícedruhové. Díky vyššímu obsahu glukózy a fruktózy jsou i lépe stravitelné a nezatěžují trávení. Mají také vyšší obsah bílkovin a jsou proto vhodné pro i děti při zotavování po úrazech a operacích nebo tam, kde je nějakým způsobem nutno rychle obnovit tkáň. Světlé medy jsou také lépe stravitelné a nezatěžují tolik trávicí trakt jako medy tmavé

„Medovicový“ med /nebo také, jak častěji říkáme „lesní“/, vzniká jako vedlejší produkt činností některých mšic. Ty nabodávají listy nebo jehlice stromů, vysávají rostlinnou šťávu a zužitkovávají z ní pro svou potřebu pouze bílkoviny. Zbylou rostlinnou šťávu, bohatou na cukry, vystřikují ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. A právě tyto kapénky sbírají včely jako medovici. Tento med je tmavý, silně aromatický, obsahuje minimálně bílkovin, ale zato hodně rostlinných silic. Lesní medy jsou zvláště vhodné pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin jsou tyto medy velice vhodné pro pacienty s onemocněním ledvin.

Med bychom měli nakupovat od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě nedostatků, které provázejí medy ze supermarketů.

Nejdražší med

Musíte za ním na Západní břeh Jordánu. Kilo stojí 22 tisíc korun. Med z květů vzácného stromu kadidlovníku pravého vyrábí jeden izraelský farmář. Ten prodává kilogram medu za 1000 dolarů (více než 22 tisíc korun). Med je jantarově zbarvený, výjimečně sladký se zemitými podtóny a mírně trpkým závěrem.

autor: Blanka Malá