Větší strach než z covidu máme z nedostatku zdravotníků, ozývá se z nemocnic. Jaká opatření mají zmírnit nadcházející vlnu?

21. říjen 2021

Epidemie koronaviru v Česku se začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upozornil na to, že v příštích týdnech by mohly nemocnice znovu omezovat plánovanou péči. „Větší strach než z covidu máme z nedostatku zdravotníků,“ upozorňuje prezident Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. I proto vláda schválila, že od příštího týdne bude ve všech vnitřních prostorech povinné nošení respirátoru nebo nanoroušky.

Čtěte také

Vláda zpřísňuje opatření. Co bude platit?

Povinnost nosit respirátory doteď platila jen v hromadné dopravě nebo v obchodech. Na pracovišti ve stálém kolektivu nebylo povinné nosit respirátor. To se od pondělí 25. října změní. Ochranu úst a nosu nebudete potřebovat už jen v případě, že jste sami v kanceláři.

Další změny začnou platit od 1. listopadu. PCR testy budou mít  nově platnost místo sedmi jen tři dny a antigenní testy místo tří jen jeden den. Stát taky přestane hradit preventivní testy. Výjimku budou dál mít děti, respektive osoby mladší 18 let, dále lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, a ti, kdo mají alespoň jednu dávku vakcíny.

Čtěte také

Kontroly bezinfekčnosti v restauracích

Od začátku listopadu začnou nová pravidla platit i v restauracích. Doklad o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 v posledním půl roce nebo potvrzení o negativním testu budou kontrolovat přímo restauratéři.

Spustit audio

Související