Veterináři z celého světa se v Brně učí ošetřovat exotická zvířata

9. červenec 2014

Odběr krve leguána nebo gastroskopické vyšetření hadů – to, co je pro odborníky z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně takřka rutinou, se k nim jezdí každé léto učit veterináři a studenti z různých koutů světa. Letní škola exotické medicíny a chirurgie se tam tento týden koná už podvanácté.

O mezinárodní kurz je každoročně veliký zájem a bývá dlouho dopředu obsazen. Není divu, v Evropě totiž podobně zaměřené kurzy chybí a i jinak jsou poměrně vzácné.

Veterinář Zdeněk Knotek – přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců – se se svými kolegy začal výuce chorob exotických zvířat věnovat na začátku devadesátých let.

Uvědomuje si, že řada studentů či veterinářů má málo příležitostí se s exotickými zvířaty ve veterinárních školách setkat.

„Já jsem byl třeba na konferenci v Austrálii a tam byla děvčata z Tchaj-wanu, což je pro nás velmi exotická země, a prezentovala docela hezké práce. Nicméně jak vím, tak stále v těchto zemích, i tradiční Evropě jsou exoti – zejména plazi a ptáci – poměrně málo ve školách probíraní. Skutečnou možnost prakticky pracovat s plazy mají v Evropě i ve světě téměř minimální,“ podotýká Knotek.

Malá zkušenost u některých studentů se prý projevuje i při kurzech v Brně.

„Musíme na začátku sladit úroveň frekventantů. Pro některé je třeba i odběr krve něco, co nikdy nedělali, pro některé to může být třeba u ptáků nebo u savců rutina,“ říká Zdeněk Knotek.

Místo safari klinická praxe

Vyšetřovat plazy nebo exotické ptáky se do Brna letos přijeli učit také studenti ze vzdálených zemí, třeba I-Linn dorazila ze Singapuru.

„V Singapuru nejsou školy pro veterináře, takže musíme studovat v zámoří. My jsme třeba byli na univerzitě v Austrálii. A ani tam není povinné učit se zacházet s plazy,“ konstatuje.

Kurz zatím hodnotí jako hodně přínosný. „A jsem ráda, že nás tu není mnoho, takže se i lépe dostanu k praktické práci se zvířaty. Doufám, že právě v této oblasti si rozšířím znalosti, protože u nás na univerzitě jsme se dostali hlavně k učebnicím a skriptům. Neměli jsme takovou možnost si něco vyzkoušet,“ poznamenává I-Linn.

Kurz si chválí i její spolužačka a další účastnice ze Singapuru W-Linn.

„Toto je, myslím, můj druhý mezinárodní kurz. Předtím jsme byli v Africe na programu, který byl zaměřen na život zvířat přímo v přírodě, ale tady se namísto safari dostanu více ke klinické praxi,“ doplňuje W-Linn.

autoři: Zuzana Plíšková , kov
Spustit audio